Jump to content

Filmer du just sett ! Bra och dåliga (Del 1 och 2!)


Czechflash

Rekommenderade inlägg

  • Filmstar
Czechflash: Leviathan ser ju nästan exakt ut som Alien - verkar ju dock vara lite intressant ändå. Hade inte James Cameron haft T2 på gång så hade kanske Leviathan lockat, med undervattentemat. Fast han kanske inte hade velat gjort en film som redan var gjord som en annan film som han redan gjort en uppföljare på, iofs...

 

Det är sant, det är väldigt likt Alien och har även Stan Winston som effektmakare. James Cameron gjorde ju för övrigt The Abyss 1989 så han gjorde en undervattensfilm som var ganska så lyckad.

Link to comment
Share on other sites

  • Svar 18,1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Czechflash

    4860

  • Jojje

    1240

  • Plox

    1056

  • roadwarrior

    911

Top Posters In This Topic

Posted Images

Czechflash: Leviathan ser ju nästan exakt ut som Alien - verkar ju dock vara lite intressant ändå. Hade inte James Cameron haft T2 på gång så hade kanske Leviathan lockat, med undervattentemat. Fast han kanske inte hade velat gjort en film som redan var gjord som en annan film som han redan gjort en uppföljare på, iofs...

 

Det är sant, det är väldigt likt Alien och har även Stan Winston som effektmakare. James Cameron gjorde ju för övrigt The Abyss 1989 så han gjorde en undervattensfilm som var ganska så lyckad.

Jag mindes fel och hade för mig att han gjorde The Abyss mellan T2 och Titanic, men nu mindes jag ju att det var specialeffekterna i The Abyss som banade väg för den nya mördarroboten i T2.

Link to comment
Share on other sites

Wall-E (2008)

 

walle.gif

 

Jag blev förälskad i den lilla städ-roboten Wall-E redan när jag fick se trailern till filmen för väldigt länge sedan och har sedan dess sett fram emot denna film riktigt mycket. Längtan har väl inte direkt stagnerat efter alla lovord och positiva recensioner världen över (lägg därtill en 30e plats på Imdbs topplista). Och jag måste säga att Wall-E levde upp till alla mina förväntningar, en kul, sentimental, smart och medryckande historia som är omöjlig att inte älska. Under filmens första halvtimme sitter jag som förstummad – en film helt utan dialog och animeringar som överträffar allt Pixar tidigare legat bakom. Ska jag gnälla på något så får det bli filmens andra hälft, tempot skruvas upp och filmen tar en vändning som jag önskar att den inte gjort. Men man kan inte få allt. Det är omöjligt att inte jämföra en Pixar-film med en annan, Wall-E är helt klart en av de bästa filmerna denna studio gjort – även om min favorit alltjämt är "Monsters Inc".

 

4/5

Link to comment
Share on other sites

Roman Holiday / Prinsessa på vift (1953)

 

roman.gif

 

William Wyler (gubben bakom bl.a. Ben Hur) var inte direkt känd för att ta sig an kärlekshistorier, men när den svartlistade manusförfattaren Dalton Trumbo (misstänkt för medlemskap i kommunistpartiet) la fram manuset till Roman Holiday var han inte sen att hoppa på tåget. Kort och gott handlar denna film om en Prinsessa (Audrey Hepburn) som tröttnar på sina förpliktigelser och beslutar sig för att ta en dag ledigt, detta i staden Rom och med en amerikansk nyhetsreporter (Gregory Peck) hak i häl. Jag måste börja med att säga att jag är en sucker både för denna typ av film och för Audrey Hepburn. Och inte hel otippat gillade jag denna film. Ett ganska slätstruket manus egentligen – tyngden ligger i karaktärerna, miljöerna (filmen helt inspelad i Rom) och dess utveckling. Kemin mellan Gregory Peck och Audrey Hepburn finns utan tvekan där och båda två gör riktigt bra insatser i denna film, filmen som också var Hepburns stora genombrott och hon belönades med Oscar för sin insats. Jag tycker att denna historia har åldrats väldigt bra, då det antagligen inte är någon större skillnad på en Prinsessas liv på 50-talet och nu. Extra plus för filmen slut – som känns väldigt originellt med tanke på filmens årgång. Bravissimo!

 

4/5

Link to comment
Share on other sites

The Hustler (1961)

 

144039.1010.A.jpg

 

Eddie Felson, en talangfull biljardspelare försöker tillsammans med sin kompanjon Charlie Burns lura av andra biljardspelare på pengar genom att utge sig för att vara dålig. Eddie och Charlie besöker en biljardhall där Eddie får nys om att en viss Minnesota Fats brukar spela. Minnesota Fats är en välkänd lirare och Eddie utmanar honom till en serie av matcher om väldigt mycket pengar. Senare möter Eddie upp med en rik och lömsk sponsor vid namn Bert Gordon som lovar att fixa matcher åt Eddie för en stor procent av vinsterna.

 

 

Eddie Felson som spelas av Paul Newman är en karaktär som verkligen passar honom. En arrogant typ som man inte direkt från början tycker om speciellt mycket men som växer på en genom filmens gång. Jag har inte sett så mycket med Paul Newman men hans prestation här är iaf det bästa jag sett av honom.

 

Bert Gordon, den lömske och självgode sponsoren eller snarare managern åt Eddie, spelas av George C. Scottsom även gjorde en superb prestation i Dr. Strangelove som General Buck Turgidson. Här gör han också en bra prestation och rollen passar honom utmärkt. En väldigt självsäker och maktbenägen karaktär som jag faktiskt hade hoppats på att se honom i efter att ha sett Dr. Strangelove.

 

Filmen startar mycket intressant och 1 timme passerar otroligt snabbt. Då filmen är 2 och 14 lång hade jag höga förhoppningar på att den resterande timmen skulle förflyta lika snabbt men jag misstog mig rejält. Jag skulle vilja säga att den första timmen är mycket bra och den andra är betydligt sämre. Då Eddie möter Sarah Packard (Piper Laurie) blir filmen allt mer tråkigare. Konversationerna dem emellan är extremt ointressanta och en fem minuters scen med dem känns som en kvart. Alldeles för utdragna scener med dem två som helt enkelt gör att betyget sjunker för min del.

 

Bra skådespelarprestationer och en mycket bra första timme. Gillar man Paul Newman kommer man inte bli besviken.

 

3+/5

Link to comment
Share on other sites

Stalag 17 / Fångläger 17 (1953)

 

stalag.gif

 

Jag fick upp ögonen för regissören Billy Wilder tack vare ”Some Like It Hot” (1959) som var min allra första Wilder-upplevelse. Sedan den filmen har jag avverkat nio Wilder-filmer till och nästan alla har varit av yppersta klass. Det är nästintill bara Wilders förtjänst att jag sedan började uppskatta äldre film och numera har ett stort intresse i 50-tals-film. Åren innan Stalag 17 hade Wilder krönt 50-talet med ytterligare två klassiker, ”Sunset Boulevard” och ”Ace in the Hole” och förhoppningarna för ”Stalag 17” var skyhöga. Så också mina. Filmen utspelar sig under andra världskriget, i fånglägret Stalag 17, ett fångläger avsett för amerikanska krigsfångar. Där får vi följa fångarnas i deras tristess och vardag.

 

På förhand hade jag trott att detta skulle vara en allvarlig och seriös historia, framför allt med tanke på dess ämne. Men jag blev väldigt överraskad över den muntra och glada stämningen i filmen. På sina ställen blir också buskis-känslan lite väl mycket och en del karaktärer känns lite väl överdrivna, men tack vare Wilders förmåga att skriva komisk dialog överlever man detta. Jag gillade filmens allvarliga sida bättre – detta mycket tack vare William Holden – vars karaktär är filmens höjdpunkt. En av Wilders bästa egenskaper anser jag vara hans förmåga att skapa spänning av egentligen väldigt lite, så också i denna film. ”Stalag 17” är ingen ”Sunset Boulevard” eller ”Some Like It Hot” men faktiskt lite av båda två.

 

4-/5

Link to comment
Share on other sites

Apropå ingenting egentligen, men jag tycker The Usual Suspects inte är en så värst bra film som så många andra verkar tycka. Kevin Spacey är bra och manuset har en del inveckligheter och skarpa vändningar, men i övrigt tycker jag att den är som vilken film som helst i genren. Jag tycker det kommer ut flera filmer varje år som har samma övertydliga fast chat-dialog alá Reservoir dogs och karaktärerna är så random som dom bara kan vara. Skådisarna är inte särskilt speciella och många är under all kritik i deras brist på originalitet. Många gånger så känns det som en film som är skriven av ett gäng tonåriga fans till attityd-action (inte hela tiden dock). Dialogen är överlag väldigt fantasilös och småkrystig och det känns som att en bra grundidé har vidarearbetats av ett killgäng med gymnasiestudenter.

 

The Usual Suspects är absolut inte dålig, men jag tycker inte att den är speciellt bra heller och verkligen inte tillräckligt bra för en 20:e plats på IMDB och de "bästa film"-priser som den fått. Övriga priser är däremot mer välförtjänta enligt mig, som dem till Kevin Spacey och manuset (om man ser till manuset i stort och inte dialogmässigt och karaktärsmässigt).

 

Jag brukar tycka som de flesta andra när det kommer till filmer som räknas som "riktigt bra", men The Usual Suspects är ett sällsynt undantag för mig. Skulle vara kul att höra om någon håller med mig om något... :D

 

3/5 till The Usual Suspects!

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

Känns som det börjar ses allt fler IMDb Top 250-filmer på senare tid (eller klassikers åtminstone). Är det för att ni vill lägga till fler titlar från 250-listan eller att ni känner för just de filmerna ? Själv vill jag helst se filmer jag känner för (och som är bra så klart), men det händer att man tar en titt på 250-listan för att se om det finns något intressant att beta av.

 

The Hustler imponerande inte särskilt stort på mig, men var ändå sevärd. Har för mig att jag gillade den mer och mer, men måste kolla vad jag skrev innan det kommer tillbaka till mig.

 

Stalag 17 kommer jag ihåg att en viss Greenleaf först tipsade om och den gillade jag när jag sen såg den. Blev också överraskad över att den ändå var så pass lättsam.

 

De misstänkta är inte så annorlunda eller speciell längre, men jag tror att den var bland de filmerna som gjort att många filmer där efter försökt sig på liknande slut och upplägg. Det är nog därför så många gillar den, speciellt om man såg den när den kom. Nu är den inte lika speciell och då man sett liknande filmer (som gjorts efter den) har den nog inte samma "kraft" för någon som ser den idag. Själv gillar jag den, även om det är långt ifrån en femma. Sen hör den nog hemma på Top 250-listan, men runt #20 är alldeles för högt. Borde vara runt mellan #100-200 kanske. Tror också detta är lite samma personer som fått den så högt som Nyckeln till frihet (båda är ju ändå från mitten av 90-talet). Nu är båda bra filmer och det gjordes ju några sådana under 90-talet, men lite överskattade är de allt.

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

post-462-1223373895.jpg

 

Titel: Executive Action / Tre skott i Dallas - presidentmordet

Genre: Drama/Kriminal/Thriller

Land: USA

År: 1973

Regi: David Miller

I rollerna: Burt Lancaster, Robert Ryan, Will Geer, Ed Lauter

 

Handling: En grupp mäktiga män planerar att lönnmörda president John F. Kennedy. Först måste de rekrytera och träna skyttarna, sen sätta dit Lee Harvey Oswald som valts ut.

 

Omdöme: Jag har alltid haft en förkärlek till konspirationsfilmer, om de är gjorda på rätt sätt. Oftast fungerade de bäst på 70-talet då situationen i världen, då det förekom mycket konspirationer, gjorde att filmerna kändes äkta. Så är även fallet här, även om den tar lite tid på sig att komma igång. Det är en ganska lågmäld stämning där man blandar fiktiva händelser med verklighetsbaserade. Allt kretsar givetvis runt konspirationen om mordet på JFK. Man visar helt enkelt ett sätt det hela kan ha gått till på och det blir faktiskt smått intressant. Nu är den inte lika pampig som JFK (1991), men har ändå slagkraft när man når själva ögonblicket.

 

post-462-1223373906.jpg

 

Burt Lancaster är ledaren för de mäktiga männen och styr operationen med precision. Det framgår inte vilka de är, men att de har högt uppsatta kontakter är uppenbart. De organiserar allt under en längre tid och har även två team med tre skyttar vardera som övar på rörande måltavlor. Nej, det här var en klart intressant film men uppskattas nog inte av alla. Den kunde givetvis gjorts bättre med starkare karaktärer och bättre utveckling. Ett plus till musiken som stundtals skapade bra stämning. Man använder även riktiga klipp med bl.a. John F. Kennedy vilket gör att han nästan känns som en av skådespelarna i filmen. Det som också är ett plus är ju att den kom 10 år efter händelsen vilket gör att den känns relativt aktuell då alla hade händelsen färsk i minnet.

 

post-462-1223373902.jpg

 

3 - Skådespelare

3 - Handling

3 - Känsla

3 - Musik

3 - Foto

--------------

15 - Totalt

 

Betyg: 3/5 - 7.0/10

IMDb: 6.4

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Czech, angående Leviathan. För ett antal år sen såg jag alla filmer av den här typen (Deep Star Six är ett annat exempel) jag kunde komma över. Det är nåt speciellt med undervattensfilmer, det har jag alltid tyckt. Såg Leviathan flera gånger och om jag inte missminner mig har jag den kvar på en VHS-kasett någonstans.

Såg du den på DVD eller på TV? Minns att det som var irriterande med filmen var att det inte gick att se vad som hände i de mörkare partierna av filmen på min dåliga videokopia.

Skulle vara kul att se den på DVD just för bildens skull. Jag såg Alien massor med gånger på video också, och jag minns vilken ahaupplevelse jag fick första gången jag såg filmen på DVD, då jag verkligen kunde se hela scenografin ordentligt! :)

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar
Czech, angående Leviathan. För ett antal år sen såg jag alla filmer av den här typen (Deep Star Six är ett annat exempel) jag kunde komma över. Det är nåt speciellt med undervattensfilmer, det har jag alltid tyckt. Såg Leviathan flera gånger och om jag inte missminner mig har jag den kvar på en VHS-kasett någonstans.

Såg du den på DVD eller på TV? Minns att det som var irriterande med filmen var att det inte gick att se vad som hände i de mörkare partierna av filmen på min dåliga videokopia.

Skulle vara kul att se den på DVD just för bildens skull. Jag såg Alien massor med gånger på video också, och jag minns vilken ahaupplevelse jag fick första gången jag såg filmen på DVD, då jag verkligen kunde se hela scenografin ordentligt! :)

 

Det där känner jag till från andra filmer när man brukade titta sönder VHS-bandet. Jag såg den från datorn och det var DVD-bild så inga problem att se de mörka partierna. DeepStar Six är en av filmerna jag införskaffat just för att jag vill se några av dessa undervattensfilmer som brukar fungera bra. Det är en klaustrofobisk känsla och även om rymdfilmer som Alien är intressanta och bra, så är ändå havet här på Jorden och vem vet vad som kan finnas där.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag betat av några skräckfilmer på min lista, i väntan på alla helgons natt. Jag tänkte att jag skulle lämna några korta recensioner allt eftersom, så här kommer de fem som jag sett hittills...

 

Alla helgons blodiga natt - 20 år senare (1998)

Michael Myers återupplivades för ytterligare en uppföljare, efter att Scream-filmerna hade gjort slashers inne bland ungdomarna igen. Resultatet är en film som följer precis alla regler som en fantasilös skräckfilm kan följa. Det är samma saker all over again och festande ungdomar som är för upptagna att kladda på varandra för att märka att en seriemördare smyger runt knutarna och planerar att mörda dem alla, igen och igen och igen. Filmen undviker att falla totalt pladask tack vare att det faktiskt är Michael Myers det handlar om. Dessutom är Jamie Lee Curtis helt hemma i sin roll och agerar bra när hon får styra och ställa, vilket räddar filmen ytterligare. Brokeback's Michelle Williams är också med och gör i princip samma college-roll som i Dawson's Creek (som hon just hade slagit igenom med då). Helhetsbetyget är en film som då och då är underhållande men inte särskilt oförutsägbar, även om jag hoppade till en och annan gång när jag såg den på hemmabiosystemet med högt ljud. Men om du ska se en Halloween-film, så se då 1:an och 2:an eller Rob Zombie's remake, för de är alla bra mycket bättre.

:pumpa::pumpa:

-2/5

 

Jenifer (2005)

Den här filmen är en del av showtime's tv-serie Masters of Horror

och Jenifer regisserades av ingen mindre än Dario Argento. Dock märks inte det alls, förutom att musiken innehåller lite barnlallande och att huvudkaraktärerna är en kriminalare och en ung kvinna. Inte vilken kvinna som helst, dock, då hon är stum och beter sig djuriskt - och har ett missbildat ansikte med mörka ögon och makaber mun. Och Argento skickar både blnkningar till frankenstein och Psycho vid flera tillfällen, men det här är ingen höjdare från Darios sida. Hela händelseutvecklingen känns orealistisk även om det bidrar till en dyster stämning. Men Argento skrämmer inte så mycket som han brukar och trots några spännande scener så är det inte alltid så fängslande. Det är i alla fall skönt att tänka att trots att Dario Argento håller tillbaka med sin ondska här så blir det ändå kusligare än de flesta andra Masters of Horror-episoder som jag sett, och även ganska fräsch för att vara skräckfilm.

:pumpa::pumpa:

2/5

 

Dark water (2002)

Jag såg fram emot den här psykologiska rysaren av Hideo Nakata - samme man som gjorde Ringu och Ju-on (Grudge). Filmens dystra, gråblekta foto och den djupa atmosfärsmusiken är väldigt bra och effektfull. Sedan följer många stunder då det nästan är helt tyst, vilket bidrar ännu mer till den täta stämningen. Jag sitter som på nålar redan från början och ganska enkla drag gör mig riktigt nervis och jag ville inte släppa blicken från utvecklingen som sker. Dock tycker jag att den börjar bättre än den slutar och det skadar betyget lite grann, men det är ändå en bra skräckfilm - och helt utan blod!

:pumpa::pumpa::pumpa:

3/5

 

Children of the corn (1984)

Stephen Kings korta novell blev till en hel långfilm som lämnar en del att önska. Jag läste novellen när jag var yngre och vet att jag kände av den där typsika, kusliga stämningen som Kings alster ger och som filmatiseringarna extremt sällan lyckas få till. I Children of the corn blir det aldrig läskigt och jag höll på att somna mitt på dagen när jag såg på den. Effekterna är också under alla kritik med dagens mått mätt. Skådespeleriet är dock mycket bra från samtliga och det är ganska imponerande, då majoriteten av skådisarna är ungar. Men den här historien gör sig bara bra som novell och jag kan för allt i världen inte fatta att det gjorts typ 7-8 uppföljare efter denna.

:pumpa::pumpa:

2/5

 

Book of shadows: Blair Witch 2 (2000)

Jag såg just klart den här uppföljaren till en av de intressantaste skräckfilmerna som gjorts. Uppföljaren är gjord av Joe Berlinger, dokumentärfilmaren bakom Brother's keeper, Some kind of monster och Paradise lost. Blair Witch 2 handlar om ett gäng mer och mindre utforskande ungdomar som deltar i en upptäcktsfärd i samma spår som Blair-häxan, som blivit berömd efter den enorma framgången med filmen Blair Witch Project. Självklart råkar de ut för spiritistiska och skrämmande saker ganska omgående och det eskalerar till rena hysterian. Musiken i filmen är ganska stämningsfull och en del av den känslan som fanns i BWP finns även här, men ytterst lite då det är en helt annan film och helt fiktionsaktig. Det är inte ofta som det blir speciellt läskigt och filmen är mer en intelligentare tonårsskräckis som har en del bra saker. Den var överaskande bra, men för den delen inte så bra. Man jag ser hellre om den här än det mesta som placerat sig i tonårskräckisfacket.

:pumpa::pumpa:

-2/5

Link to comment
Share on other sites

Delta i diskussionen

Du kan svara nu och bli medlem senare. Om du är medlem, logga in för att svara med ditt användarnamn.
Notera: Din post kommer granskas av en moderator innan den blir synlig för andra.

Guest
Svara...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Skapa nytt...