Jump to content

Filmer du just sett ! Bra och dåliga (Del 1 och 2!)


Czechflash

Rekommenderade inlägg

Lost in Translation (2003)

 

LiT_poster.jpg

 

Ibland behövs det inte mer än två bra skådespelare och ett välskrivet manus för att skapa filmmagi. För magi är precis vad Sofia Coppola skapat med Lost in Translation. I all sin enkelhet är det här en av de filmer verkligen etsat sig fast i min hjärna och en av de filmer jag sätter på titt som tätt för att bli påmind om vad en riktigt bra film egentligen är.

 

Jag förutsätter nästan att alla redan sett den här filmen, åtminstone en gång. Men ska man nämna filmens plot, som är lika simpel som den är briljant och egentligen inte särskilt originell - två sargade personligheter möts i udda miljö och en vänskap växer fram.

 

lit3.jpg

 

De två sargade individerna spelas av Scarlett Johansson och Bill Murray. Vars samspel, kemi och äkthet är helt sagolik. Även på egenhand är det en fröjd att följa de båda karaktärerna, inte minst Murray som antagligen aldrig varit bättre. Lite av en skam att han inte fick en oscarsgubbe för sin insats. För att inte tala om Johansson - som inte ens nominerades.

 

Att filmen dessutom tar plats i en så fascinerande stad som Tokyo gör ju inte saken sämre. Denna mystiska plats, det vackra fotot och den välkomponerade musiken gör det här till en minst sagt stämningsfull historia rakt igenom.

 

lit2.jpg

 

I ett långsamt tempo får vi lära känna karaktärerna, platserna och deras möten. Det blir dock aldrig sådär pretentiöst som en del långsamma filmer tenderar att bli. Snarare tvärtom - ganska okomplicerat och vackert. I min bok är det är en av de absolut bästa filmerna på senare år och femman är spikad för all framtid.

 

5/5

Link to comment
Share on other sites

  • Svar 18,1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Czechflash

    4860

  • Jojje

    1240

  • Plox

    1056

  • roadwarrior

    911

Top Posters In This Topic

Posted Images

Glömde skriva att det var Director's Cut-versionen jag såg för första gången. Över 20 minuter längre och som det känns så föredrar jag nog originalversionen bättre (även om jag måste se om den då det var ett tag sen jag såg den nu). De extra scenerna utvecklar främst förhållandet mellan Léon och Mathilda, men sänker också tempot. Vad tycker ni andra som sett båda versionerna ?

 

Och om Luc Besson någon gång behöver pengar eller känner för att avsluta "trilogin" (Nikita, Léon) så väntar Natalie Portman på att göra Mathilda...

 

Förresten, någon som sett Gloria (1980) ? Lite kul att det är exakt samma story i den, bara att det är en kvinna i huvudrollen som måste ta hand om en ung pojke vars familj blivit brutalt mördad. Undrar om man inte fick en del inspiration från den. Trevlig film för övrigt.

Jag såg Directors Cut först och tycker om den snäppet mer än "den korta versionen". Den vågar gå längre och jag gillar tempot bättre som jag inte alls tycker är för lågt - däremot är originalet för kort i min mening, faktiskt.

 

Jag har sett att Luc Bessons filmer nyligen släppts som en kollektion på bluray i Sverige och till min glädje så är Léon-utgåvan släppt (för första gången med svensk undertext) i den längre versionen (dock bäst att höja ett varningens finger för de som hoppas på den andra versionen). Ett av mina givnaste blu-ray-köp! Det Stora Blå är också viktig att varna om då den tydligen (på Bessons egen begäran) ska vara en fransk-dubbad version?!!

 

Idén med en fristående fortsättning - Mathilda, med en vuxen Natalie Portman i huvudrollen låter helt klart frestande och jag hoppas faktiskt att Besson har det i tankarna. Kan den fortsätta att bygga på karaktärsdjupet och inte bara gå på speedad action så är jag med på det.

Link to comment
Share on other sites

Ja Lost in Translation är helt klart en av årtiondets bästa filmer, kvalificerar sig lätt in på min topp-5 i alla fall. Jag kan ju passa på att tipsa om det "alternativa slutet" också:

 

 

Alternativa och alternativa, men i alla fall ett slut där man får klarhet i vad det viskas om i slutscenen:

 

 

Den finns faktiskt utgiven på HD-DVD Yojimbo, fiskade upp den för typ 30 spänn på Tradera. Så vill man se den högupplöst så finns det alternativ. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar
Jag gjorde en Topp 20 lista över årtiondets bästa filmer åt sidan Nollnollfilm.se och där hade jag Lost in Translation på första plats. Den hamnade på plats #2 på sidans lista, så ja, den är omtyckt. Och har man som jag åkt till Tokyo (och Japan i övrigt) så inser man att det är lika underbart som i filmen. Definitivt en modern klassiker och en film att älska och njuta av. Femman blir inte mer given än här.
Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

Jag var också ganska förtjust i Lost in Translation när den kom (har inte sett den sen dess), men det stör mig att jag inte varit i Tokyo/Japan än.

 

PS. Angående de där listorna på nollnollfilm.se så stör det mig att varken Återkomsten eller Universums sista dagar verkar finnas med på någons lista! :mad2:

Link to comment
Share on other sites

Såg precis klart min sista film som jag hade kvar utav David Fincher, filmen var ”Zodiac”. Väldigt spännande emellanåt, men inte det som tilltalade mig främst med den här filmen, utan hur jag sakta drogs in i besattheten precis som Jake Gyllenhaals Graysmith själv upplever. Jag höll på att bli precis lika uppslukad utav hela grejen lika mycket som han blev.

 

Svårt uppdrag att få till något mer spännande när de flesta vet hur det gick med Zodicamördaren, men jag tycker Fincher fick till ett par riktigt spännande scener i den här filmen ändå.

 

Riktigt bra och Fincher sviker inte.

 

4/5

Link to comment
Share on other sites

Trevlig lista du har fått ihop där Czech, även om min sett annorlunda ut till i alla fall 50%. Men du har fått med många av de allra bästa. Den enda jag inte alls håller med om är egentligen Changeling, som inte ens får plats på min topp100. :)

 

Edit: Kul också att du tar med Traffic. Är det bara jag eller känns inte den filmen aningens underskattad? Fantastisk film som i alla fall alla bör se en gång. Ligger på gränsen till femman hos mig, en sån där kan-höjas-vid-nästa-titt-film.

 

Edit 2: Återkomsten finns i alla fall med på en lista jag sett hittills, plats 3 på Elin Larssons lista.

 

Spög: Ja Zodiac är i mitt tycke nästan lika bra som Se7en. Känner dock att jag måste se den en gång till för att spika betyget. Fincher är en klar favorit hos mig, älskar det mesta han har gjort och betygsfördelningen ser ut såhär:

 

Alien 3 4-/5

Se7en 5/5

The Game 4+/5

Fight Club 5/5

Panic Room 4/5

Zodiac 4+/5

The Curious Case of Benjamin Button 3/5

Link to comment
Share on other sites

Håller med om att Traffic är aningens underskattad. Det är en favorit för mig och jag ser det som en av årtiondets bästa filmer.

 

Kan inte annat än att instämma i att Zodiac är en mycket bra film, som jag faktiskt ser som ett snäpp vassare än Se7en. Fincher är även hos mig en klar favorit:

 

Se7en: 3/5

The Game: 5/5

Fight Club: 5/5

Panic Room: 4/5

Zodiac: 4/5

The Curious Case of Benjamin Button: 4+/5

 

 

 

Själv så gick jag på mitt andra biobesök av Avatar igår, i 3D igen. Jag uppskattade den mer denna gången, det kändes som en mer komplett film och till skillnad från förra gången försvann speltiden fort. Det var lättare att njuta av detaljerna denna gång och det finns verkligen en del som man just kan njuta av i världen som James Cameron skapat.

 

Det finns egentligen inte så mycket att säga om filmen som inte sagt tidigare, och det enda jag kan klaga på är musiken. Den klickade inte riktigt, utan stundtals så drog det ner mitt intryck av filmen. Dock har jag inga som helst problem med manuset eller storyn. Visst har man sett det förut, i viss utsträckning, men det spelar ingen roll, det fungerar perfekt för den sortens film det är.

 

Jag måste bara nämna att jag älskar inledningen, den sätter hög standard och jag känner att det jag kommer att se är något speciellt. Otrolig känsla.

 

Cameron har återigen skapat filmmagi och jag kommer troligen att se filmen i 2D en gång innan den slutar gå på bio. Detta är verkligen en upplevelse utöver det vanliga och definitivt årets biofilm.

 

4/5

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

Spög: Håller med om det du skriver och ditt betyg på Zodiac. Håller Se7en och The Game snäppet högre, men det är en av hans bästa filmer.

 

Plox: Ja, jag gillar egentligen inte att rangordna på en lista då jag har svårt att bestämma mig och jag gärna ändrar mig. Vissa filmer på listan har jag inte sett på år och dar och skulle säkert flytta sig upp eller ner om jag såg om dem.

 

Traffic håller jag helt klart med om. Den ligger på +4/5 och det är en genomgående bra film som inte har många svaga punkter trots sin spellängd. Definitivt en av de bästa under årtiondet. Många "glömmer" dock bort den då den kom år 2000.

 

Changeling behöver jag se om, men jag gillade den när jag såg den och på en topp 20 lista tycker jag nog den hör hemma. Men som sagt, skulle jag se om vissa av de äldre filmerna från 2000-talet som jag inte sett på länge skulle de kanske putta ut den.

Link to comment
Share on other sites

Jo, jag håller med er om att Traffic har kommit lite i skymundan nuförtiden, vilket är konstigt då den vann en del viktiga priser på Oscarsgalan det året.

 

Det är en väl genomarbetad film som visar en komplex bild över problematiken kring droghandeln, utan att leverera några enkla "Hollywood-svar". En film som helt klart förtjänar mer utrymme.

 

Den ligger förövrigt på en stabil 4/5 hos mig. Jag kanske höjer den efter en omtitt.

Link to comment
Share on other sites

Delta i diskussionen

Du kan svara nu och bli medlem senare. Om du är medlem, logga in för att svara med ditt användarnamn.
Notera: Din post kommer granskas av en moderator innan den blir synlig för andra.

Guest
Svara...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Skapa nytt...