Jump to content

Filmer du just sett ! Bra och dåliga (Del 1 och 2!)


Czechflash

Rekommenderade inlägg

  • Filmstar

10585848.jpg

 

Titel: Touch of evil

År: 1958

Regi: Orson Welles

I rollerna: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Joseph Calleia, Akim Tamiroff, Marlene Dietrich

 

En mexikansk agent och hans fru åker på smekmånad till en amerikansk gränsstad. Väl där inträffar en rad händelser som inte kan tolkas som något annat än en konspiration.

 

Mm, Orson Welles kunde verkligen göra film, den mannen. Och han var en suverän skådespelare också! Här visar han hur bra han är genom att lycka göra en mycket stilren film-noir med typiska element för genren och helt enkelt en välgjord och snygg film. Redan i inledningen ser man vilket geni han var. Jag tror inte att någon kan se den här filmen utan att sedan nämna inledningen efteråt för den grep verkligen tag i mig och fick mig engagerad. Det är en väldigt lång inledningsscen utan klipp där man ser kameran zooma in och ut ett par gånger. Den är mystisk och gjord med mycket stil. Perfekt än så länge!

 

Den här filmen är ganska stjärnspäckad om man tittar på rollistan. Charlton Heston spelar en ung mexikansk polis och han gör det mycket bra. Hans fru spelas av Janet Leigh som visar att hon kunde skrika rejält ett par år innan hon gjorde Psycho. Även de andra karaktärerna är välspelade och bra, även om de tenderar att prata i mun på varandra hela tiden vilket jag störde mig lite på i mitten av filmen.

Men min oscarstatyett går självklart till Orson Welles som är extremt övertygande som den lite halvskumma polisen Quinlon. Man har verkligen lyckas stort med att sminka upp honom så att han ser både fet och äldre ut och det ser trovärdigt ut. Men han lyser i varje scen som han är med i och han var helt enkelt bäst på den tiden.

 

Det finns inte mycket mer att säga om den här filmen än att den är väldigt välgjord och typisk i noirgenren. Hela filmen har en väldigt mörk ton och fotot är så bra som det kan bli på den tiden. klippningen och kameraföringen behöver jag inte nämna för det kan ni märka själv när ni ser denna klassiker, för det måste man göra någon gång i sitt liv.

 

Nu har jag varit lite överpositiv i min recension. Filmen lämnade ett starkt intryck på mig för att jag blev tagen av inledningen och en grym avslutning. Däremot är den inte perfekt mellan de sekvenserna. Under vissa gånger tenderade handlingen att kännas i smått ointressant och handlingsmässigt skulle den inte få mer än en trea, men min betygssättning utgår mycket på det mästerliga utförandet, signerat Orson Welles.

 

4/5

Link to comment
Share on other sites

  • Svar 18,1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Czechflash

    4860

  • Jojje

    1240

  • Plox

    1056

  • roadwarrior

    911

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jag gillade Touch of evil när jag såg den för runt ett år sedan (tror jag). Tyckte den var lite seg först men sedan går det ju inte att låta bli att älska Orson Welles, varenda film jag sett honom i (eller hört, han är ju en asmäktig megarobotplanet i Transformers THE MOVIE) har han bara varit totalt övergrym. Touch of evil ska ju också vara den sista riktiga Noirfilmen sägs det ju.

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar
Personligen tyckte jag att tangolåten, Astor Piazzollas "Tango Apasionado", som spelades vid ett par tillfällen var bland det vackraste jag har hört i en film. Men när spelades "I Have Been In You" egentligen? I min version av filmen så är covern på Turtles "Happy Together" det sista som spelas.

 

Ja, den tangolåten var helt ok, det håller jag med om. Jag är som sagt inte säker på vilken låt det var mot slutet, men det när en tunnelbana (tunnelbanespår) visas i bild mot slutet som låten spelas. Det kan mycket väl vara "Happy Together" som spelas, men det är inte låten i eftertexterna jag syftar på (tror jag). Vilket minne man har, haha.

Link to comment
Share on other sites

Fröken Sverige

Denna filmen gillar jag skarpt, den ger många svar och är rätt störd, många roliga repliker och skådespelare. En tjejs dröm om att få vara som alla andra, men samtidigt udda.

 

Moa umgås med sina politikinriktade vegan-vänner, dom protesterar mot diverse saker, MC donalds och pälsindustrin. Men i hemlighet hemma i sitt torp är det Moa som sminkar sig och lyssnar på Patrik Isaksson. Moas stora problem är att hon inte har styrkan att vara den hon vill vara, hon hänger sig fast vid sina vänner och den såkallade kärleken Conny, Conny som i sin tur enbart utnyttjar Moa. Sen träffar hon André, en snobbig kille och Moa blir kär. Dock håller inte kärleken alltför länge då det visar sig att André inte bara lägger ner sin energi på Moa.

 

Moas föräldrar i sin tur har fosterbarn, hur många som är deras och vilka som är fosterbarn framgår inte direkt, men filmen utmärker Jens, en kille med stora problem, han är oengagerad och en sk värsting, bryr sig inte om någon eller något, tills Moa och Jens skapar ett band som ingen kommer igenom, tillsammans tar dom strid för att Moa skall få vara den hon vill, en tjej som bär BH och som samtidigt kämpar för djurens rätt.

 

Tova Magnusson-Norling står bakom regin och har gjort det bra, musiken, scenerna och allt klaffar, filmen är fylld av humor och "sorg".

 

I rollerna finns bla:

 

Alexandra Dahlström

Sissela Kyle

Magnus Roosman

Leif Andrée

 

4.5/5

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

V1348.jpg

 

Titel: The Fallen Idol / Ögonvittnet

Genre: Drama/Thriller

Land: Storbritannien

År: 1948

Regi: Carol Reed

I rollerna: Ralph Richardson, Michèle Morgan, Bobby Henrey, Jack Hawkins

 

Handling: Diplomatsonen Phillipe idoliserar butlern Baines. En dag följer Phillipe efter Baines i förhoppning om att de ska ta en promenad tillsammans, men han träffar istället på Baines i sällskap med en ung kvinna. Baines säger till pojken att hon är en släkting och säger till pojken att hålla det hela hemligt, speciellt för Mrs Baines. Pojken snärjer dock in sig i de vuxnas lögner och har svårt att hålla hemligheter. När Mrs Baines dör i en fallolycka, blir Baines misstänkt. Pojken försöker hjälpa Baines, men gör mer skada än nytta genom att ljuga för polisen.

 

Omdöme: Den tredje filmen jag ser av regissören Carol Reed där de två andra är Odd Man Out (1947) och The Third Man (1949). Den här skiljer sig en hel del från de två andra som är lika varandra. Här känns det varken lika spännande eller dramatiskt som i de två andra filmerna, främst då Odd Man Out. Det är istället mycket fokus på den lilla diplomatsonen som får stå i centrum när det händer konstigheter runt omkring honom.

 

FallenIdolRR.jpg

 

Pojken sköter sig bra i sin roll, det måste man ändå säga trots sin unga ålder. Överhuvudtaget tycker jag skådespeleriet är bra i denna film, men sättet att berätta en annars ganska intressant historia görs lite felaktigt för att det ska bli som bäst. Man får helt enkelt se hur det hela går till när kvinnan dör, men det gör inte pojken, utan han ser endast delar av händelsen och lägger ihop ett plus ett. Det här är synd, för jag hade hellre sett att man inte fick se vad som hade hänt, alltså endast sett det pojken såg, för att sen få det avslöjat på slutet. Det blev ändå lite dramatiskt mot slutet, men inte så som det kunde ha gjorts.

 

Man använde sig av en del humor här som man inte gjorde i de två övriga filmerna, och det funkar bra, även om det självklart är en allvarlig film för det mesta. Stora delar av filmen utspelar sig inne i ett stort hus med tre våningar plus en källare. Man kunde ha utnyttjat denna yta på ett ännu bättre sätt, även om själva dödsfallet är fyndigt (som man alltså valde att visa helt från början istället för att vänta med det). Fotot och känslan var inte lika bra som i föregående filmer och det känns mycket som en mellanfilm (vilket det alltså var). Trots detta och alla negativa kommentarer från min sida, är det en bra film som kunde varit bättre.

 

4 - Skådespelare

3 - Handling

3 - Känsla

3 - Musik

3 - Foto

--------------

16 - Totalt

 

Betyg: +3/5

IMDb: 7.8

Rekommenderas: Ja, men se hellre Odd Man Out som är mycket bra

Ändrad av Czechflash
Link to comment
Share on other sites

29506.jpg

Namn: Misery

År: 1990

Skådespelare: James Caan och Kathy Bates

Regi: Rob Reiner

 

Handling:

Författaren Paul Sheldon minns inget av snöstormen som fick honom att köra av vägen och inte heller minns han hur han återfick medvetandet. Han kommer bara ihåg att han vaknar till liv hemma hos Annie Wilkes – en fanatisk beundrare som bestämt sig för att göra sin favoritförfattare till sin egna fånge – i resten av hela hans "cock-a-doodie"-liv, som hon uttrycker det!

 

Recension:

Det finns många skilda åsikter om den här filmen. När jag frågade min mor och far om de ville se filmen med mig sa de att de redan sett den och att den är skitdålig. Men jag hade också sett den och mindes att jag hade tyckt att den var bra.

Så jag bestämde mig för att se den ändå, och visst var den bra!

Kathy Bates gör sig jättebra som den sinnes-sjuka sjuksköterskan Annie Wilkes, och jag minns att när jag läste boken, innan jag såg filmen, tänkte för mig själv att James Caan skulle passa utmärkt som Paul Sheldon. Då visste jag inte ens att det var han som gjorde det i filmen.

 

Så jag gillar den här musiken jättemycket! Den bästa Stephen King - filmatiseringen efter Stanley Kubrick's The Shining helt klart!

 

 

5 - Skådespelare

4 - Handling

5 - Känsla

4 - Musik

4 - Foto

--------------

23 - Totalt

 

Betyg: +4/5

IMDb: 7.5

Rekommenderas: Ja

Ändrad av missile
Link to comment
Share on other sites

Måste fråga cineasterna här på forumet, vad tycker ni om filmen The Royal Tenenbaums? Jag såg om den nu för en stund sen efter att ha sett den för ungefär ett år sen då jag tyckte den var överskattad och inte bra alls... Min åsikt är oförändrad, ändå är det en av de mest kritikerrosade filmerna jag har hört talas om... what say you? Vad gör denna film så extravagant?

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar
Måste fråga cineasterna här på forumet, vad tycker ni om filmen The Royal Tenenbaums? Jag såg om den nu för en stund sen efter att ha sett den för ungefär ett år sen då jag tyckte den var överskattad och inte bra alls... Min åsikt är oförändrad, ändå är det en av de mest kritikerrosade filmerna jag har hört talas om... what say you? Vad gör denna film så extravagant?

Inget. Jag tyckte den var rätt medioker, och gav den en tvåa. Seg, tråkig, jag förstår inte alls hyllningarna.

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

Jag gillade The Royal Tenenbaums ganska mycket, stark trea/svag fyra tror jag den får. Men om jag ser om den tror jag inte jag skulle uppskatta den lika mycket. Har svårt att säga vad det var jag gillade, men SÅ bra och speciell var den inte. Dock är det regissörens bästa hittills (har inte sett hans senaste än).

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar
Så ni kan förstå mig när jag rynkar pannan åt Nöjesguidens 5:a, Filmkrönikans 4:a och 7.6 på Imdb...?

 

Kan någon förklara charmen i denna film?

 

Jag igen ;) Kan inte svara på charmen, men att den fått en femma tycker jag är överdrivet. Men å andra sidan har alla olika smak. Jag tycker ju t.ex. inte att filmer som Garden State och Eternal Sunshine of the Spotless Mind är värda femmor eller ens i närheten av det, men många tycker så. Jag ser inte heller charmen i de filmerna, men jag förstår (på sätt och vis) och vet att det finns de som gör det.

 

EDIT: Angående IMDb betyget på 7.6 tycker jag det är lite för högt, borde ligga på mellan 7.0 och 7.2, tycker jag. Men 7.6 är en fyra kan man säga och det köper jag. Jag gav den en 7:a på IMDb (vilket alltså är en stark trea/svag fyra).

Ändrad av Czechflash
Link to comment
Share on other sites

Delta i diskussionen

Du kan svara nu och bli medlem senare. Om du är medlem, logga in för att svara med ditt användarnamn.
Notera: Din post kommer granskas av en moderator innan den blir synlig för andra.

Guest
Svara...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Skapa nytt...