Jump to content

Böcker?


Achtung

Rekommenderade inlägg

  • Svar 957
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 3 weeks later...

10hosc9.jpg

Två nötcreme och en Moviebox

- Hisnande generaliseringar om vår uppväxt i DDR-Sverige

 

Har precis lyssnat igenom Filip och Fredrik debutbok och den är fortfarande riktigt rolig. Jag har redan stiftat bekantskap med boken via vanlig läsning, men hela upplevelsen förhöjs här av duons pratglada uppenbarelse. De spetsar till de komiska inslagen i boken något extra - med en välavvägd känsla för komisk tajming i talet - och samtidigt bjuder de på några extra påskägg som inte finns med i boken.

 

Boken tar upp olika delar ur deras uppväxt - därav titeln - som är rolig i all sin triviala skapelse. På baksidan av den riktiga boken är det en recensent som har refererat boken som "Seinfeld i tryckt form", vilket beskriver på ett ungefär innehållet. Det hela handlar om "ingenting", men det är riktigt roligt att få ta del av. Filip och Fredrik är allmänbildade till bredden och detta faktum får de visa fler gånger om. Den ena händelsen kan referera till andra händelser via tanken på någon avlägsen TV-kändis.

 

Jag rekommenderar den här boken både i tryckt form och som ljudbok. Kombinerar ni dessutom den här med Henrik Schyfferts The 90's - Ett försvarstal, så har ni täckt en del av 70-talet, 80-talet och 90-talet.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

35hl2ep.jpg

No Country for Old Men (Cormac McCarthy)

 

Då var det dags för ännu en ljudbok och den här gången var det dags för McCarthys bok No Country for Old Men, förmodligen bäst känd genom bröderna Coens filmatisering.

 

När jag har lyssnat klart på boken så slås jag ännu en gång - likt jag gjorde via filmen - över historiens raka berättarstil och hur den lyckas genom små enkla medel skapa en komplex historia. Det är ett trevligt upplägg som både fungerar i bokform och på film.

 

Filmen är väldigt trogen sin källa och många av de klassiska scenerna är hämtade ur boken. Det jag upptäckte när jag lyssnade på boken är hur visuell filmen faktiskt är och hur det visuella hjälper till att bygga upp stämningen. Till exempel bensinstationsscenen blir faktiskt mycket bättre på film än i bokform.

 

Men den övergripande känslan blir ändå bättre via boken, då du får kliva in i huvudkaraktärernas medvetande och följa deras steg under berättelsen. Sen är även den avslutande delen med sheriffen längre i boken, vilket gör att den något depressiva och beska eftersmaken som historien lämnar blir ännu påtagligare och kännbar. Det hade nog inte fungerat lika bra i filmen, så jag förstår varför bröderna kortade ner den passagen.

 

Om du gillar filmen så kan jag även rekommendera boken för att stärka filmupplevelsen. Men om jag ska välja någon av dem så väljer jag faktiskt filmen. Det som det visuella berättar kan inte beskrivas fullt ut med ord och det är en av fördelarna med film som medium.

Link to comment
Share on other sites

Jag har också läst boken No Country for Old Men och jag tyckte (likt alla andra) att boken och filmen följs åt nästan identiskt och bröderna Coens film lär därför räknas som en av de trognaste adaptionerna av en bok (vilket är en anledning varför vissa inte kan nämna den som bröderna Coens mästerverk då de två inte har bidragit i lika hög grad till dess storhet). En väldigt enkelt men ändå poetiskt berättad bok som ju är väldigt filmiskt skriven. Mycket, mycket bra - precis som filmen!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja, No Country for Old Men är en riktigt bra bok - även om jag håller filmen snäppet högre. Hur som helst har Bröderna Coen gjort ett fantastisk jobb med filmen.

 

Själv har jag läst ut Berätta inte för någon nyligen. Jag gillade den verkligen, inte ofta jag blir sådär insatt i böcker. Fantastiskt effektivt skriven och riktigt spännande. Mycket härliga tvistar och den håller ända in på sista sidan. Såg förresten att det fanns en film på boken, så den blir att se imorgon. Boken rekommenderas iallafall.

Link to comment
Share on other sites

Patient 67 (org.t; Shutter Island)

 

Dennis Lehane har blivit en bästsäljande författare över hela världen genom sina böcker, varav ett flertal har blivit framgångsrikt filmatiserade (Mystic River och Gone Baby Gone). Även denna bok är snart aktuell på vita duken, genom ingen mindre än Martin Scorseses händer.

 

shutter-island - Kopia.jpg

 

Året är 1954 och den unge federale polisen tillika ärrade krigsveteranen Edward ”Teddy” Daniels beger sig till det hemlighetsfulla mentalfängelset på ön Shutter Island, för att utreda det plötsliga försvinnandet av en kvinnlig patient. Teddy misstänker att personalen vet mer än vad de påstår och med partnern Chuck gräver han djupare i den kusliga platsens dolda skrymslen.

 

Boken är i större drag en mörk kriminalhistoria och Dennis Lehane har själv påstått att han har influerats av tidstypiska deckarromaner från samma period som boken utspelar sig i. Lehane berättar med fantastisk inlevelse och sinne för detaljer. Känslan av obekvämhet målas upp genom förstklassigt berättande i miljöer och hos de många speciella karaktärerna, för när en migränattack känns värre att få beskriven i ord än att själv uppleva den, då behärskar författaren sitt språk.

 

Boken inleder mycket starkt med en poetisk iakttagelse om råttor som försöker fly sin ö genom att klamra sig fast på havsklipporna, varav en råtta tror sig kunna bemästra havet och simma till land. Boken skulle lika gärna kunnat berätta historien om de där råttorna och jag hade läst vidare, för så starkt är Lehanes berättande. Skildrandet av Teddys sökande efter Rachel Solando är dock bra nog, med många twistar och en suverän, konstant upptrappning som fortsätter stegra inuti mitt huvud efter att sista sidan är läst.

 

9/10

Link to comment
Share on other sites

omslagliten9789170363863iris.jpg

Låt den rätte komma in (John Ajvide Lindqvist)

 

Dags för ytterligare en ljudbok och den här gången var det dags för Låt den rätte komma in, mest känd från den internationellt hyllade filmen av Tomas Alfredson.

 

Berättelsens uppbyggnad är ganska likt No Country for Old Men där man följer ett antal olika parallella historier, som ibland sammanfogas i särskilda händelser. Det fungerar överlag bra, men tyvärr blir det lite väl spretigt ibland för att det ska fungera fullt ut. Ajvide Lindqvist har inte samma fingertoppskänsla som McCarthy att genom några få valda ord beskriva precis vad man behöver veta. Berättelsen stannar ibland upp för att sedan ta fart igen.

 

Men det är inte här Låt den rätte komma in har sin styrka, utan berättelsen i sig. På det sättet John Ajvide Lindqvist lyckas förmedla en ovanlig historia i en vanlig miljö är ett spännande tillvägagångssätt på en något uttjatad genre. Vampyrtemat ligger hela tiden och puttrar i karaktärernas närhet, utan att egentligen komma upp förrän mot slutet av berättelsen. Detta gör att man lär känna historiens karaktärer på djupet innan det andra kommer in i bilden, vilket gör att det som senare kommer att hända känns mer påtaglig.

 

Som vanlig med en bok som har filmatiserats så är en jämförelse given. När jag såg filmen första gången så tyckte jag om den, framförallt dess foto och karaktärer, men jag kände att man enbart skrapade lite på ytan. Boken fick mig att bekräfta den bilden för det finns en riktigt intressant och vidrig - på ett bra sätt - historia under allt. En historia som ibland äcklar mig, men som jag oftast ändå fascineras över. Jag förstår precis varför författaren själv inte skrev in allt i filmmanuset, det hade varit för mycket att visa på vita duken. Jag hade ändå hoppats på att man hade vågat lite mer i filmatiseringen.

 

Detta till trots är det trevligt att se att böcker fortfarande har en viktig plats i vår populärhistoria och ingenting som filmer kan ersätta i första taget. Om det visuella främst är filmens stora förtjänst så är den psykologiska biten bokens fördel, och styrkan med berättelsen i Låt den rätte komma in lutar åt det sistnämnda.

Link to comment
Share on other sites

Någon som har läst The Road och även sett filmen? Tycker ni att filmen gjorde boken rättvisa? :)

 

Nej, det tycker jag inte. Och det kanske inte heller är möjligt. Miljöerna har filmen förvisso lyckats med, men karaktärerna och relationen mellan far och son (som är bokens styrka) funkar inte alls lika bra i filmen.

Link to comment
Share on other sites

j13wc0.jpg

En komikers uppväxt (Jonas Gardell)

 

Min uppfattning från början om Jonas Gardell var ytterst tveksamma. Jag uppfattade honom mest som en galenpanna som mest larvade runt och allmänt tramsade sig. På senare tid har min respekt för herr Gardell dock avsevärt höjts och denna transformerin började med hans bok En komikers uppväxt.

 

Boken handlar om tolvårige Juha Lindströms uppväxt i en svensk förort till Stockholm under sjuttiotalet. Gardell lyckas här skickligt blanda komiska inslag med tragiska, som gör att skrattet fastnar i halsgropen och komiken blir som en sista utväg bort från all misär.

 

En komikers uppväxt är en mörk, riktigt mörk historia som tar upp både svek, mobbing och att passa in för barn i skolan, men också föräldrarnas och skolans svek gentemot barnen. Skratten blir som morfin som tillfälligt lindrar smärtan, men den beska eftersmaken kan inte undvikas. Det är en historia som griper tag i mig och inte släpper i första taget, inte ens när jag har lyssnat klar på boken.

 

Så min uppfattning om Jonas Gardell är sedan länge omformulerad och hans bok innehåller en komplexitet som jag inte trodde kunde finnas, baserad på det lilla jag visste om honom från början. Jag har väl ännu en gång fått lära den klassiska läxan att ytan inte alltid speglar innehållet.

 

Notis: Kan förövrigt rekommendera filmatiseringen av boken från 1992, med bland annat Björn Kjellman.

Link to comment
Share on other sites

Delta i diskussionen

Du kan svara nu och bli medlem senare. Om du är medlem, logga in för att svara med ditt användarnamn.
Notera: Din post kommer granskas av en moderator innan den blir synlig för andra.

Guest
Svara...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Skapa nytt...