Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
Leif S

Svensk film från omkr 1980, troligen med Sif Ruud

Fråga

Jag söker efter en rolig svensk film (två delar) som jag gärna vill se om. Jag såg den på TV, sannolikt i början på 1980-talet. Namnet minns jag ej, men här är händelseförloppet i stora drag:

 

Äldre dam arbetar på Posten. Hon har kommit på ett sätt att avrunda de transaktioner hon gör och överföra öresbeloppen till sitt eget bankkonto. När hon till slut blivit rik rymmer hon och en yngre väninna till Spanien (ev: Mallorca) för att leva livet som ekonomiskt oberoende.

 

De bakar in pengarna i limpor som de tar med sig. Men då spanska banker inte växlar in svenska 500-kronorssedlar så tvingas de återvända och bakar den här gången in 100-lappar i vetelängder. Vissa av dessa kommer på avvägar och dyker upp på Polisens familjedag, där sedlarna flyger iväg med vinden när vetelängderna skärs upp. De lyckas ta sig till Spanien (ev: Mallorca) igen trots att polisen är dem på spåren. I slutet på filmen träffar den äldre damen en äldre man och kärlek uppstår, och hon överger sin yngre väninna.

 

Filmen har en uppföljare i vilken det äldre paret lever gott på att svindla olika charterbolag. De dyker upp tillsammans med andra resenärer på olika semesterorter och spelar förvirrade: -Va, vi som skulle till Rimini! Charterbolagen låter dem få ett rum för en vecka eller två för att undvika ev. skandal och tidningsskriverier. I senare delen av filmen kommer de i kontakt med ett hemligt sällskap av spanienboende svenskar som på ett ordensliknande sätt hyllar sin ”affärsidé” som går ut på att lura det svenska välfärdssystemet.

 

Jag vill bestämt minnas att den äldre damen spelades av Sif Ruud och hennes yngre väninna av Anita Lindblom. Jag har sökt i deras biografier i hopp om att hitta filmen den vägen, men utan resultat. Minnet kan ha spelat mig ett spratt här.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 1

För den som är intresserad besvarar jag nu min egen fråga, eftersom jag till slut har hittat svaret. Det jag frågade efter visade sig inte vara en egen film, utan är en av flera olika händelser/bedrägerier som ingår i TV-serien Dubbelstötarna, Dubbelsvindlarna och Studieretorns sista strid. Jag fastnade för den händelse jag frågade efter (Postgirobedrägeriet), men hade tydligen helt glömt bort alla de andra, t.o.m. huvudrollsinnehavaren Björn Gustafson.

 

Det var när jag insåg att filmen borde bygga på en deckare och började leta efter deckarförfattare vars böcker filmats som jag så småningom hittade Tomas Arvidsson och de ovan nämnda filmerna. På Wikipedia står det om Dubbelsvindlarna: ”Samtidigt håller änkan Agnes Wahl på att planera för hur hon och sjuksköterskan Violet ska kunna smuggla ut pengar från Sverige”. Då visste jag att jag var jag på rätt spår! Men jag mindes helt fel vad gäller skådespelarna. Birgitta Valberg spelar änkan Agnes Wahl och Gunilla Olsson spelar sjuksköterskan.

 

Filmerna finns att se på SVT Öppet arkiv. Postgirobedrägeriet ingår i del två och tre i avsnittet Dubbelsvindlarna. Änkans fortsatta äventyr med den ”internationelle äventyraren” finns i det avslutande avsnittet, Studieretorns sista strid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...