Jump to content

efa

Medlem +
 • Content Count

  31
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About efa

 • Rank
  VIP

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.efterfilm.se

Previous Fields

 • Kön
  Har inte svarat
 1. efa

  Troy

  Jag blev positivt överraskad av Troja. Trots enormt storslagen pampmusik, smetig kladdromantik och svettfuktiga Brad Pitt-muskler, så klarar filmen av att hålla en viss spänning uppe samtidigt som den ger en intressant skildring av de gamla legenderna om trojanska kriget. Jag reagerade bland annat på att man för ovanlighetens skull valt att framställa båda sidor av konflikten ungefär likvärdigt. Båda har sina hjältar och filmen tar inte tydligt ställning för någon (även om den är lite mer centrerad kring Akilles, så framställs exempelvis Hektor som den "gode"). För att jämföra såg jag Robert Wises "Sköna Helana av Troja" från 1955 samt John Kent Harrisons "Helen of Troy" (med Stellan Skarsgård!) från 2003. Det finns förstås både likheter och olikheter mellan dessa två och den nu aktuella Troja. I båda de äldre filmerna är Akilles långt ifrån en frontfigur. Istället kretsar de betydligt mer Helenas karaktär, vilket lämnar också plats åt en djupare skildring av kärleken mellan Helena och Paris (där den senare är en feg, oerfaren yngling i "Troja", medan han i de andra filmerna är i princip i samma klass som sin bror Hektor). Vidare tar Sköna Helena av Troja ett betydligt större historiskt grepp och sträcker sig över tiotals år (själva kriget mot Troja är egentligen kring tio år bara det, vilket inte alls framkommer i "Troja"). Det gör den också väldigt mycket mer invecklad. Framförallt intressant är bakgrunden till att Greklands alla kungar tillsammans ger sig ut i krig för att återta Helena. Helena var Greklands vackraste kvinna. När hennes far överlåter åt de samlade kungarna att besluta vem som ska få henne, så bestämmer de sig för två saker: (1) Var och en ska svära att skydda Helena till varje pris och (2) De ska kasta lott om vem som gifter sig med henne. Genom denna överenskommelse undviker de att komma i konflikt med varandra om henne. Någon skrev i samband med Troja att effekterna under vissa ögonblick är väldigt lika ett datorspel som WarCraft. Oavsett vad man tycker om det, så måste man nästan säga det om "Sköna Helena...". När den grekiska flottan tonar upp sig över havet är det nära på exakt som inledningssekvensen i "WarCraft II: Tides of Darkness". Helen of Troy från 1955 har naturligt nog inga datoreffekter alls. Istället är det här över 30.000 statister i de storslagna stridsscenerna. Även om kriget i den här filmen är relativt nedtonat, så kan man inte annat än imponeras av vissa masscener.
 2. efa

  Musiktexttävling

  "The Winner Takes it All". Benny Andersson & Björn Ulvaeus.
 3. I princip hela Bergmans "Viskningar och rop" är väl en dödsscen och hör då också till de bästa. Den innehåller dessutom filmhistoriens bästa "dödstal".
 4. efa

  Musiktexttävling

  "Vilket håll du än går" med musik och text av Per Gessle
 5. efa

  Filmfrågesport

  Pinhead är väl en cenobite-demon. Består han alltså av en annan demon?
 6. efa

  Musiktexttävling

  Blur. Coffee and TV.
 7. efa

  Filmfrågesport

  Caviezel heter han har jag för mig (osäker på stavningen). Men har han alltså spelat i en Monte Cristo-film?
 8. Jag tycker nog att Seagal gör bra ifrån sig i både Under belägring och uppföljaren. I dessa fall gör berättelsen om den ensamme kocken som steg för steg osdadliggör alla motståndare, honom rättvisa. Däremot håller jag med dig om att han i övriga filmer (kanske med något ytterligare undantag) blir tråkig.
 9. efa

  Musiktexttävling

  Timbuktu? Edit: ArA, du hann ändra i ditt inlägg innan mitt kom upp
 10. Tänkte höra vad ni tycker är viktigast när ni väljer var ni ska handla dvd-filmer! Självklart är alla delarna viktiga, men vad är viktigast? berätta gärna vad ni valde! Edit: Kanske skulle säga vad jag tycker själv också. Jag trycker att stort utbud är viktigast, därefter låga priser och slutligen snabba leveranser. Service ligger som en grej bakom alltihop -- går det bra med ordern är inte service så viktigt, men annars är det desto viktigare. Men vad som är viktigast beror förstås på vad man är ute efter; ibland behöver man ju en film jättesnabbt och ibland är det något mer udda man behöver...
 11. efa

  dvdarena

  Sant. Men är det ingen som har någon erfarenhet av hur det var innan butiken stängde?
 12. efa

  dvdarena

  Vad är era erfarenheter av dvdarena.nu? Någon som handlat där?
 13. efa

  Musiktexttävling

  Varifrån kommer de här raderna då: He killed his mother-in-law and ground her up real well, And sprinkled just a bit Over each banana split
 14. efa

  Filmfrågesport

  Stämmer bra! (Helt korrekt hade varit "Zed's" utan "It's".)
×
×
 • Create New...