Jump to content
Sign in to follow this  
Yojimbo

Léon

Recommended Posts

Léon

 

Vilken är bäst? Originalet (110 min) eller Director's cut (133 min)?

 

leon_sniper.jpg

 

Har nyligen sett Léon och vet nu vilken jävla bra film det verkligen är. Men det intressanta är det att jag såg 133-minutersversionen (Director's cut) och inte originalet som släpptes på den internationella (läs: amerikanska) bioscenen. Skillnaden med Director's cut-versionen är att det är regissören Luc Besson's egen version, med knappt en halvtimme med scener som inte kom med i den amerikanska utgåvan på grund av censur och tempo. Det mesta av detta material innehåller en djupare karaktärsutveckling mellan Léon (Jean Reno) och Matilda (Natalie Portman) och "vågar" gå lite längre i deras komplexa relation.

 

Och det jag vill komma till är att jag personligen blev helt förälskad i den här filmen och styrkan var just den komplexa relationen mellan den ensamme yrkesmördaren och den ensamme flickan. Jag vet att det finns många som tycker olika. Därför tycker jag att den versionen som jag såg först - alltså Director's cut, var bäst. Här är min recension.

 

Så här skrev en recensent på Moviebox - och jag kan som sagt inte hålla med honom alls:

 

Några år efter videoreleasen släpptes även en kraftigt förlängd Directors Cut-version. Dessa regissörsversioner innebär att vi numera kan få se hur regissören själv hade föreställt sig filmen innan den blev dissekerad av studion. Ofta bidrar dessa utgåvor till klarhet och en djupare förståelse som offrades på grund av tidsbrist och för att hålla underhållningstempot vid liv. Men hur mycket vi än kan glädjas åt dagens välfyllda DVD-utgåvor så är ”Léon Directors Cut” en version man inte skall bry sig om. Handlingen låser sig i scener som utvecklar Léons och Mathildas kärleksfulla förhållande. Det går inte att komma ifrån att hon är 13 och han 45 år och att den dialog som förs mellan dem är minst sagt olämplig och osmaklig, som inte hör hemma i en actionthriller. När Léon dessutom skall lära Mathilda att bli en yrkesmördare så faller Bessons trovärdighet. Ett flickbarn och en vuxen yrkesmördare, ute på en mordturné, är inget annat än ett antiklimax som studion med all rätt valde att klippa bort.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag tycker att han överdriver lite, men filmen är så mycket bättre i sin korta version. Det är därför jag har två utgåvor, för att jag vill fortfarande kunna se den.

 

Scenerna där hon lär sig är väl hyfsat bra, och en del är riktigt roliga, men enligt mig räcker det med scenen på taket där hon får lära sig hantera en sniper rifle. Träningsscenerna stannar även upp huvudstoryn med Stansfield.

 

Det är bättre tempo och filmen är mer kompakt i sin nerklippta version, och det som jag gillar i filmer är oftast när det är perfekt balanserat mellan spänning, action, drama och komedi (komedi är givetvis en mindre portion) och det är vad den nerklippta versionen är - perfekt balanserad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vad jag har förstått så innehåller den oklippta versionen i huvudsak följande scener...

  • Matilda testar Léons kärlek till henne genom rysk roulette.
  • Léon hotar en man med en pistolmynning i munnen och väljer honom till Matildas första offer.
  • Léon och Matilda går på restaurang, där Matilda blir berusad och tydligt visar sina känslor för Léon.
  • Matilda frågar Léon om han vill bli hennes första älskare.
  • Léon sover i en säng för första gången på mycket länge. Matilda sover bredvid.
  • Léon berättar lite om sin bakgrund.
  • Ett "medley" med uppdrag som Matilda deltar i.

Dock ska regissören Luc Besson själv ha sagt att han ser den kortare versionen som "Director's cut" och den långa versionen som "The Long Version".

 

Som sagt, jag ska självklart beställa originalversionen och se den också - den är nog, som du säger, mer balanserad - i alla fall om man sett den först. Jag tycker dock själv att den långa versionen höll ett bra tempo och det var just den där mittendelen som jag blev mest imponerad av - hur Besson vågade gå så långt i Léons och Matildas relation, som därför blev mer komplex och otroligt laddad. Restaurangscenen och sängscenen är några av mina absoluta favoritscener från filmen. Jag håller med dig om att "hämndhistorien" hamnar lite i skymundan ett tag, fast jag hade inget problem med det då det för mig inte var den historien som fångade mig mest. Gary Oldman som Stansfield är dock riktigt kul att se.

 

Jag vet inte om det bara är jag, men jag kan tänka mig att den versionen som man gillar bäst, kanske är den versionen som man såg först? I alla fall om man inte är medveten om skillnaden dem emellan redan innan...

 

Däremot blir det nog originalversionen som jag visar för dem som inte sett den förr, då det är den enda versionen med svenska undertexter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kan bara instämma i hyllningssången, Leon är och förblir en av mina absoluta favoriter. Har dock bara sett korta versionen (dock ett tio-tal gånger) men har ännu inte tagit mig an Director's cut. Har den dock hemma men väntar bara på det perfekta tillfället att se den. Ska bli riktigt kul att se vilka skillnader det är och om utsvägningarna gör filmen till det bättre eller sämre.

 

Men du har verkligen dragit igång ett stort begär i mig att se den väldigt snart Yojimbo, tack för det! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...