Jump to content

Alternativ tolkning av filmen The Prestige


Recommended Posts

Filmen heter The Prestige http://www.imdb.com/title/tt0482571/

 

Spoiler alert! Viktig handlig avslöjas!

 

Iden är att karaktären Robert Angier som spelas av Hugh Jackman också har en enäggstvilling. Det är uppenbart att Alfred Borden spelad av Christian Bale har en tvillingbror. För det första så fungerade inte maskinen enligt den här tolkningen. Om det skulle vara på det viset är en väsentlig omständighet skottet i brösten. En klon av Angier skjuts av originalet i bröstet. Alltså enligt den konventionella tolkningen som delas av Angier just då.

 

Alltså i så fall tror Angier att maskinen fungerar och tror därmed att han stjuter en klon. Istället är det hans tvillingbror som blev skjuten. Anledningen till att Angier missförstår situvationen beror på att tvillingbrodern ryker. Röken kommer ifrån blixtar. Maskinen om någon minns etablerar ett blixtregn så att säga. Framförallt över en platta där objektet som maskinen ska behandla placeras. Runt om plattan finns det skyddsväggar, väggarna spärrar in blixtarna. Det kan man se därför att väggarna går inte hela vägen runt. Det finns stora glapp mellan väggarna, tror att det är två väggar. Genom glappen mellan väggarna kan man se blixtar gå igenom. Personen som stjuts i bröstet av Angier står på att sådant sätt att han kan träffas av dessa blixtar som inte går rakt ner i plattan. Oavsett vart någon står börjar det ryka om den om blixtar får träffa en.

 

Kan påminna om hur filmen börjar, någonting i stil med You dont want to figure it out - you want to be fooled. Och att Angier ska ha ändrat sitt namn och hemort för att inte skämma ut sin släkt. Tittar man igenom filmen med det här perspektivet är det många detaljer som förstärker den här bilden.

 

Sammanfattningsvis, Angier ska testa en maskin för första gången. Enligt konstruktören ska maskinen kopiera ett objekt och etablera kopian på en bestämd plats. När Angier ska studera ett eventuellt resultat står hans tvillingbror på den förutbestämda platsen. Eftersom brodern ryker tror Angier att det är fråga om en klon.

 

Så när en Angier-tvilling mördas är det en hämdaktion för att mördaren, den andra Angier-tvillingen blev skjuten av mordoffret.

 

Ytterligare detaljer: Anledningen till att Angier inte förstår att Borden har en tvillingbror beror på uppoffringen. I filmen framställs Angier som en person som har svårt för en större uppoffring. Angier skjuter av ett par av Bordens fingrar, hans bror offrar samma fingrar. Det var därför Angierbröderna sköt upp sin version av ett tvillingtrick. I slutet tänker man att man får se ett antal döda kloner, i glastankar. Tittar man efter ser man bara ett enda lik och det kan vara skådespelaren. Skådespelaren i filmen som spelade Angiers dubbelgångare i Angiers trick The New Transported Man.

 

Angående liken i slutet är det definitivt så att om man tycker sig se fler än ett lik så är det inte tydligt, det kan lika gärna vara skyltdockor, och Angier säger också någonting i stil med Look aorund you! Men Borden vägrar.

 

Har inte kollat om det kan stämma men ytterligare en detalj skulle kunna vara att Cutter spelad av Michael Caine rekryterade tvillingparen. Det skulle kunna förklara varför dessa tvillingpar kommer varandra nära, en gemensam länk.

 

Hur tänker ni, är det meningen av skaparen Christopher Nolan att det ska se ut såhär?

 

God Jul & Gott Nytt År !

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...