Jump to content

Var med och påverka tv-serie om historiens viktigaste filmer!


Recommended Posts

Var Psycho (1960), med sin berömda dusch-scen, verkligen så viktig för filmutvecklingen som ofta anges? Hur inflytelserik var Till Sista Andetaget (1960) med sina jump cuts och skakig handkamera? Och kan Rocky (1976), som populariserade användandet av steadicam, kvalificera sig på en lista över historiens viktigaste filmer? Vad tycker du?

UR börjar nu arbetet med en tv-serie om filmhistoria med sändning i SVT under 2015. Serien, med arbetsnamnet ”Filmerna som förändrade vita duken”, ska porträttera historiens viktigaste filmer och vi vill ge Dig möjlighet att vara med och påverka seriens innehåll.

Den här tv-serien kommer inte i första hand lyfta fram filmer bara för att de varit ekonomiskt framgångsrika, eller för att de pekats ut av kritiker som filmhistoriens ”bästa”. Vi vill istället hitta filmerna som verkligen satt sin prägel på mediets utveckling, de som infört något nytt - i både liten och stor skala - och påverkat det som kommit efter.

Titanic (1997) är en av filmhistoriens mest framgångsrika filmer, den första att dra in över en miljard dollar, men har den verkligen varit viktig för filmens utveckling? Stanley Kubricks 2001 (1968) är ofta med på kritikers topplistor och Nyckeln till frihet (1994) har högst betyg på filmsajten IMDb, men på vilket sätt har dessa konkret påverkat filmer som kommit efter?

Finns det i själva verket andra filmer som haft en större påverkan på utvecklingen och det som synts på vita duken? Kan man exempelvis hävda att Kyle Cooper’s förtexter till Seven (1995) blev stilbildande och satte en ny ribba för branschen? Och kan man säga att Enter the Dragon (1973) var viktig för att den tog Bruce Lee och kampsport till Hollywood?

Nu undrar vi om Du har några konkreta förslag på filmer som borde vara med i en sån här serie, såna som kanske glömts bort i den traditionella historiebeskrivningen? Släng ut ett förslag med en motivering så kan diskussionen starta – och kanske leda fram till ett inslag i ”Filmerna som förändrade vita duken”.

(PS: Serien har ett västerländskt perspektiv - dvs, vi letar efter filmer som påverkat den västerländska filmhistorien - och vi är främst intresserade av filmer från 1955 och framåt, av den enkla anledningen att vi vill ha en möjlighet att träffa personerna som var med och jobbade med dem.)

Här nedan kommer ett par förslag från redaktionen. Tyck till!


Toy Story (1995)

Vad gjorde den?
Blev första filmen helt skapad med hjälp av datorer, kan ses som galjonsfigur för den moderna teknikens potential och föregångare i användningen av CGI.

Vad påverkade den?
Toy Story markerar brytpunkten där den animerade filmen gick in i en ny tidsålder, där tecknat blev till datorrenderat, och såväl studion Pixar själva, som exempelvis DreamWorks och Disney, har fortsatt på den banan.


Ringu (1998)

Vad gjorde den?
Populariserade vad som kallats New Asian Horror , en skräckfilmsgenre som fick stort genomslag internationellt. Erbjöd en återhållsam och tät spänning, grundad i influenser från gamla japanska folksagor.

Vad påverkade den?
Ringu influerade Hollywoods då lite stagnerande skräckfilmsutbud, och skapade globalt intresse för samtida japansk film. Den fick amerikanska remakes och lade grund för en våg av liknande asiatiska skräckisar som Ju-On, The Eye och Dark Water. Varianter av den, i japansk mytologi, klassiska vålnaden onryō (ett oftast kvinnligt spöke i vit kimono, med långt svart hår över ansiktet) blev vanliga efter dess breda genomslag i Ringu.


 

 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
  • Moderator

Jo, Toy Story får man väl hålla med om enligt ovan.

 

Tar nåt som ramlar ur huvudet helt spontant (antar att det är här vi ska svara?)

 

Terminator 2: Judgement Day

 

Vad gjorde den?
Liksom i beskrivningen av Toy Story markerade T2 en brytpunkt mellan hur specialeffekter användes i actionfilm.

 

Hur påverkade den?

Filmen fick Hollywood att förkasta pyroteknik och stunts till förmån för datoranimerade specialeffekter, på gott och på ont. Möjligheterna att utsätta filmens karaktärer för händelser och interagera med dataranimerad rekvisita lyfte actiongenren till vad som gränsar till det möjliga vad gäller fysikens och den mänkliga anatimins lagar.

 

 

Braveheart

 

Vad gjorde den

Flyttade publiken mycket närmare de smutsiga och brutala stridsscenerna, tillät folk att hamna mitt i krigets fasor.

 

Hur påverkade den

Åskådaren stod inte längre vid sidan av och åsåg slaget, eller sprängde fram genom tunna fiendelinjer på hästryggen, eller ställdes vi sidan om en välkoreograferad fäktningsscen, utan tvingads långt in bland, för sitt liv, kämpande, huggande och blödande bönder, med en känsla av att vara fångad i led efter led av döende eller dödande främlingar. Hjältemod, stil eller skicklighet tas inte hänsyn till i slagen, utan ren och skär överlevnad, till alla pris. Erryl Flynns hjältekaraktärer var för evigt död efter denna film.

Link to post
Share on other sites
  • Moderator

Braking the Waves

 

Vad gjorde den?

Lars von Triers dogma förändrade bildberättandet för alltid, till att vara tillåtande på ett helt annat sätt vad gäller hur film klipps.

 

Hur påverkade den?

Att tillåta klippning direkt i kameran förändrade för alltid möjligheterna hur en spelfilm presenteras i ljud- och bildkomposition. Att tillåta att ljudet och ljuset varierade med klippen i en och samma scen skapade en ny berättarstil och en starkare känsla av autentisitet. Möjligen var detta inte den första film där tekniken användes, men det var den film med tekniken som fick mest genomslagskraft, och som tog von Trier och hans dogma till Hollywood.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...