Jump to content

vilken är bäst boken eller filmen?


  

39 members have voted

 1. 1. vilken är bäst boken eller filmen?

  • Boken
   26
  • Filmen
   7
  • lika bra
   5


Recommended Posts

Ja vad tycker ni. Tycker ni att sagan om ringen böckerna eller filmerna är bäst. Själv har jag svart att välja för det var sa länge sen jag läste böckerna och sa nyligen jag sag filmerna. Men böckerna var nog ett litet snäpp bättre.

Link to post
Share on other sites
 • Replies 48
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Filmstar

Jag anser att böckerna är Tolkiens verk, medan filmerna är Peter Jacksons verk. Varför?

Jo för att PJ har ändrat för mycket i filmerna (som jag inte stör mig särskilt mycket på) och har sagt själv att filmerna är hans version av LOTR.

Tolkien meddelar sitt budskap mycket mer och bättre än PJ och jag kan ännu inte uttrycka mig helt om PJ förrän sista filmen är färdig, men hittills tycker jag att han har lyckats mycket bra att filmatisera böckerna.

 

Är ganska svårt att jämnföra böckerna med filmerna, för båda är bra på sitt sätt. Filmerna är så otroligt bra, för ett antal år sedan så ansåg man ju att det var en omöjlighet att göra film baserade på dessa underbara böcker också plötsligt så kommer PJ som tidigare har ressigerat filmer som brain dead och lyckas med att göra film av böckerna.

 

Böckerna har givetvis mer nogrannhet och känsla än filmerna och det beror ju på att man inte kan ha med alla detaljer utan att varje film skulle bli runt 10h.

 

Enligt mig så är böckerna bättre än filmerna, detta betyder givetvis inte att filmerna är dåliga, för filmerna har verkligen lyckats med att fånga böckernas storhet och jag hoppas även att det blir fallet i den sista filmen.

 

Vote: Böckerna helt klart.

Link to post
Share on other sites

aaah! vilken fråga! Hädare! :lol:

nej, ärligt, självklart väljer jag böckerna. Det är inte för inte som jag varit fullständigt besatt av dem de senaste åren. Men visst, Tolkiens böcker är inte för alla. Jag ser filmerna som en slags lightversion, och jag kan förstå att vissa väljer dem framför böckerna. Mer action och hollywood, mindre knepigheter. Och det gillar jag inte så värst, men det är ju min åsikt.

Link to post
Share on other sites
 • Moderator

Surprise, jag säger böckerna. Håller med Greenleaf i det mesta. Det går inte att jämföra böckerna och filmerna.

Mitt hjärta kommer dock alltid att brista varje gång jag i framtiden hör någon säga "jag kan allt om Tolkiens värld, jag har sett filmerna 17 gånger."

 

*Bugar sig och lämnar scenen åt vänster*

Link to post
Share on other sites

om en film baseras på en bok så är boken i 99% av fallen bättre än filmen. det bara ÄR så.

att jämföra böckerna med filmerna och komma fram till att filmerna i fallet SoR är bättre är smått på hädelse enligt min mening.

det för att böckerna är så mycket mer än bara själva historien. det är en hel värld, med en egen mytologi, historia och språk. och det finns inte plats för allt detta i en film som ska tålas att ses på bio.

instämmer med föregående talare, det går inte ens att jämföra egentligen. (men det gör man ju såklart ändå...!)

 

som sagt, med det inte sagt att det är dåliga filmer.

men böckerna kommer alltid vara, inte bara ett snäpp, utan stegvis, bättre.

Link to post
Share on other sites

Har inte läst så där jätte mycket böcker som blivit filmatiserade, men böcker är som sagt bättre än filmer i flesta fall.

 

En film tilltalar en på den visuella sidan där man får alla karaktärerna serverade på ett silverfat och där filmen behöver vara visuellt vacker för att den ska uppskattas. En bok däremot tilltalar till den intelektuella sidan då man får tänka själv hur alla ser ut och tänka sig in i varenda detalj som beskrivs, det blir mer levande och mer logiskt eftersom man själv kan fylla ut luckorna med fantasi och böcker är bättre på att förklara än film.

 

Så är det och så förblir det antagligen länge

Link to post
Share on other sites

joo... det är på grund av detta som det har varit många motståndare mot filmen för att de tyckte att var och en skulle få en chans att föreställa sig själv midgårds värld. I och med att saker ser ut på ett annat sätt så har många utav de luckor som av mig fyllits ut splittrats och vissa saker har fått ett helt annat sätt att framgå. Ett exempel är lavskägge som jag helt emot alla andra tyckte skulle se ut mer som en jätte en som ett träd, jag vet inte alls rätt enligt många, men i min värld var det så. Trodde faktiskt att han skulle se ut närmare som en alv eller nåt sånt:) Min vision av denne vänlige ent, som aldrig skulle säga något förhastat, gick i spillror efter det att han missbedömt Hoberna som orcher. Men han var grymt snygg gjord och en ny version av trädet :) Därför så ber jag alla att läsa boken först... snälla gör det! Om ni inte börjat så läs alla tre böckerna innan ni ser Rotk! (Mordor är en vit öken av full av steniga kullar och torrt kvavt land som är mörkt pga molnens skuggor:))

Link to post
Share on other sites

var absolut inte ett fantasy-fan innan filmerna kom, (fantasy, det handlar väl bara om drakar och riddare, och så är det bara killar som läser det?), och sagan om ringen var ett ganska vagt begrepp för mig, det var böcker som jag visste att jag skulle läsa någon gång, för att de är klassiker. men så kom filmerna, och jag visste mycket bestämt att jag ville läsa böckerna innan jag såg dem, så jag började...och blev fast. så tyvärr är jag ett av dessa tolkien-fans som ploppat upp i och med peter jacksons filmatisering, men jag instämmer ändå till fullo i att böckerna är bättre. tyvärr har jag bara hunnit läsa böckerna en gång (strax klar med rotk, har längtat efter att få börja om sedan halva sor) innan jag gått på bio, vilket är bättre än inget, men, har jag upptäckt, ändå inte räcker. när jag läser rotk är många miljöer och människor inspirerade av de två första filmerna, vilket jag djupt beklagar. men, men...

som film är de här två första absolut storartade, men inget kan slå böckerna.

Link to post
Share on other sites
....också plötsligt så kommer PJ som tidigare har ressigerat filmer som brain dead och lyckas med att göra film av böckerna.

....

Tycker debatten talar sitt tydliga språk. Böcker är till historien bättre än filmen, men én film går snabbare att "smälta" (d.v.s.tar kortare tid att ta sig igenom dem, men blir som kalimac sa en slags light-version.

När jag ser filmer på böcker jag läst går jag in med instälningen att jag ser en annan historia ; man blir van att filmskaparna måste göra om en del för att historien skall bli av måttlig biolängd. Ibland håller de sig till boken hyfsat igenom, ibland märker man hur de börjat stuva om direkt.

 

*******

Spoiler

För att ta ett exempel utanför ringens värld

 

L.A Konfidentiellt (en personlig favvobok) är oerhört lik boken den första halvtimmen ; men istället för de komplicerade saker som finns i boken vilket gör att man vet att "the bad guy" är polischefen som de inte kommer åt, så har filmen slutet med en onödig "shotout" där polischefen där. Det tog ettt tag att smälta, men som sagt man måste se på bok och film olika, så nu tycer jag att L.A konfidentiellt är en oerhört bra film oxå!

 

******

 

// Howe

 

Off the record, on the QT, and very hush-hush - L.A konfidentillt

 

 

 

Angående citatet ovan ; kommer ihåg när jag fick höra att PJ skulle göra LOTR, någon gång 96/97 - hade precis sett "Svarta Änglar" (Heavenly Creatures) och The Frighteners - förstod på något sätt att det skulle bli bra....

Link to post
Share on other sites

Böckerna står över filmerna, men att Peter Jackson skulle lyckas såpass bra är imponerande.

 

Tycker nog att man ska läsa trilogin på engelska, då den i mitt tycke är överlägsen Ohlmarks översättning. Han tog sig alldeles för stora friheter när han översatte, något som Tolkien var upprörd över.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
 • Create New...