Jump to content

Ishockey


Recommended Posts

  • Filmstar

Som hockeyintresserad tänkte jag att det kunde vara kul att framföra sina åsikter om sporten. Eftersom det redan finns en fotbollstråd, tyckte jag det passande med en för hockey också.

 

Ishockey VM är inte så stort, alla tar det inte på allvar (bland spelarna iaf). Men jag tycker alltid det är roligt och spännande att följa. Jag tänkte börja med att ta en titt på lagen och se vad som väntar oss.

Jag tar det i bokstavsordning:

 

Danmark - Nykomlingar i år som är intressanta. Finns en del kända spelare i laget som t.ex. Jens Nielsen, Kim Staal och Peter Hirsch som alla spelar i svenska Elitserien. Ska först och främst försöka hålla sig kvar i A-VM.

 

Finland - En klar guldfavorit med alla NHL-proffs som vill spela och vinna på hemmaplan. De har bra bredd på alla positioner och kan bli svårslagna, speciellt inför hemmapubliken. Men det kan även vara ett minus för Finland, trycket på dem att de ska vinna...

 

Japan - Kan i princip inte åka ut eftersom det måste finnas med ett asiatiskt lag i A-VM, vilket är pinsamt. Men de blir bättre (?) för varje år och kommer till slut att bidra med några överraskande resultat.

 

Kanada - Kan aldrig räknas bort och tillhör helt klart en av guldfavoriterna. På målvaktsidan ser det mycket starkt ut med veteranen (i både NHL och VM sammanhang) Sean Burke och unge Roberto Luongo som slåss om första positionen. Bakom dem en bra Martin Biron kommer bli tredje målvakt. Mitt tips är att Kanada kommer spela alla målvakterna i någon match och sen bestämma sig för en när det gäller. Luongo är mitt tips till att bli den man väljer till slut, men det skulle inte överraska mig om det blev Burke som har mer rutin och som gillar att spela VM. På backsidan ser det däremot tunnt ut. I nuläget finns det fyra backar, endast en av dem är av dokumenterad klass. Det handlar om Eric Brewer som vann OS-guld med Kanada förra året och som är en mycket bra back. Jay Boumeester är en mcyket intressant ung back som var rookie (nykomling) i NHL den gågna säsongen. Honom ska man hålla ett öga på. Mathieu Dandenault är en skridskoskicklig back som även kan användas som forward. Craig Rivet gör inte så mycket väsen av sig, men är stabil. Offensivt ser det ljust ut och jag ser fram emot att se Kanada spela med det unga, hungriga lag de har i år (som de haft på senare tid iof). Här finns spelare som Dany Heatley, Ryan Smyth, Daniel Briere, Anson Carter, Mike Comrie, Patrick Marleau, Shane Doan, Chris Gratton, Kyle Calder, Kris Draper, Kirk Maltby, Krys Kolanos och Shawn Horcoff. Så på forwardsidan tror jag inte att det kommer några fler förstärkningar, kanske en. Däremot kommer det att förstärkas på backsidan de kommande dagarna.

 

Lettland - Ett lag som alltid kan överraska. Med en storspelande Arturs Irbe i mål kan det bli ett par poäng, men det är frågan om Irbe kommer klara av det. Han har inte varit särskilt bra i år och börjar komma upp i åren. En outsider till en slutspelsplats.

 

Ryssland - Man vet aldrig hur de ska prestera, men jag tror inte att de kommer gå långt i år. De försöker satsa på yngre, hungrigare spelare, vilket är ett plus. Men jag tror inte att de räcker hela vägen. De har inte det lilla extra som behövs för att vinna...Åker ut tidigt i slutspelet.

 

Schweiz - Här är ett lag som kan överraska, både positivt och negativt. Förra året var det negativt, kanske blir det positivt i år ? Har inga riktiga stjärnor, men har inga direkta svagheter heller vilket kan vara en fördel om de vill slå vissa andra lag om en slutspelsplats.

 

Slovakien - Förra årets vinnare ser starka ut även i år, kanske ännu starkare faktiskt. Här finns Peter Bondra, Zigmund Palffy, Miroslav Satan, Richard Zednik, Josef Stumpel, Vladimir Orszagh, Ladislav Nagy och andra bra unga spelare. Backsidan är inte lika stark, men Lubombir Visnovsky och Radoslav Suchy är två erfarna och stabila backar. På målvaktsidan är det lite osäkert, som vanligt. Men Jan Lasak och Rastislav Stana kommer slåss om förstaplatsen. Lasak är den mer erfarne av de tvp och kommer antagligen spela när det gäller. Men här kommer nog dagsformen att avgöra. En klar guldfavorit.

 

Slovenien - Visade redan förra året att de har en del bra spelare. Roligt om de kan hålla sig kvar i år igen...Förra året spelade Marcel Rodman en avgörande roll och kan han och några andra göra ett par mål per match samtidigt som defensiven håller, kan det bli kul i år igen...

 

Sverige - I skrivande stund är det inte klart vilka förstärkningar Sverige får från NHL. Det kan bli Sundin, Näslund och Forsberg (även om han sagt att han inte kommer spela VM, men med Sundin och Näslund ?). Hur som helst tror jag allt kommer att hänga på vilka NHL-spelare som kommer att komma från NHL. Tycker inte de inhemska spelarna har visat tillräckligt, men några förstärkningar är redan klara. En av de viktigaste tror jag är Per-Johan Axelsson som tillför oerhörd energi och glädje i laget...Det kan smitta av sig och räcka långt.

 

Tjeckien - Jagr, Lang och Hamrlik, det är bara några av de spelare som inte kommer vara med. Även Petr Nedved har blivit tvungen att strykas eftersom han spelat för Kanada tidigare (OS -94) och får då inte representera något annat land enligt reglerna. Det ser inte allt för ljust ut för Tjeckien i år, dock finns ett par intressanta namn med, som vanligt. I mål finner vi Tomas Vokoun som haft en bra säsong i Nashville. Han kommer antagligen bli förstemålvakt, men kul är att veteranen Petr Briza är tillbaka i landslaget igen. Briza har varit den bästa målvakten i tjeckiska ligan de senaste åren och är med igen. Backsidan ser lite tunn ut, men kan förstärkas. Modry och Spacek är de enda av klass som saknar Frantisek Kaberle som av någon konstig anledning inte blev uttagen av nya (huvud)tränaren Vladimir Lener. Offensivt finns ett par intressanta namn som t.ex. Martin Straka, Radim Vrbata, Josef Vasicek, Ales Kotalik, Jan Hlavac och David Vyborny. Intressantaste blir att följa de unga i Vrbata, Vasicek och Kotalik.

 

Tyskland - Var kul att följa under OS förra året, men jag tror inte att de har så mycket att hämta i år. En slutspelsplats bör dock kunna ordnas, men inte mycket mer än så.

 

Ukraina - Brukar spela ganska fult, speciellt när de hamnar i flermåls underläge. Har ett par giftiga anfallare som kan göra livet surt för motståndarlagen, men ska inte ha något med slutspelet att göra.

 

USA - Finns väldigt många stjärnor, men ingen kommer till VM. Men det är vi vana vid. Tycker det är synd att så få bra, unga spelare kommer över och spelar i VM. De brukar vara hungriga och revanschsugna, men jag vet inte om det är ledningen som väljer att gå en anna väg. Ett tag var faktiskt Chris Chelios klar för VM, men han har sedan lämnat återbud pga personliga och familjeskäl. Jag tror snarare att han insåg att USA inte har något att hämta i VM med det lag han fick se. Intressanta spelare att hålla ögonen på är främst målvakten Ryan Miller och forwarden Adam Hall.

 

Vitryssland - Vi vet vad som hände i OS. Tror inte det upprepar sig, men allt kan hända. Det roliga och intressanta är att Sverige möter Vitryssland i gruppspelet och Tommy Salo (antagligen) kommer att ställas mot dem igen...Men det här är inget lag som kommer gå långt.

 

Österrike - Man vet aldrig var man har dem, antingen gör de ett plattfall eller så överraskar de och tar sig till slutspel. En spelare att hålla ögonen på är Tomas Vanek som spelat väldigt bra i college på andra sidan Atlanten.

 

Guldfavoriter:

Finland

Kanada

Slovakien

 

Outsiders:

Ryssland

Sverige

Tjeckien

 

Slutspelslag:

Lettland

Schweiz

Tyskland

USA

 

Inget med slutspelet att göra:

Danmark

Japan

Slovenien

Ukraina

Vitryssland

Österrike

 

EDIT: Såg just att en ny regel är införd. I Kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen kommer det att vara 4 mot 4 i Sudden Death under 20 minuter innan straffar avgör. Det är alltså 4 mot 4 som är nytt. Detta är intressant, vet inte riktigt varför man gör det eftersom det påverkar ganska mycket...Det bör bli öppnare spel och förre straffavgöranden på detta sätt, vilket iof är bra. Men jag vet inte om spelarna och tränarna kommer gilla det eftersom det kommer gälla mycket...

Edited by Czechflash
Link to post
Share on other sites
  • Replies 500
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kan allvarligt säga att jag inte bryr mig så mycket om ett VM där de bästa inte spelar.

 

Förövrigt så har mitt hockeyintresse dämpats av en elitserie med inflation på matcher och en egentligen obetydlig grundserie.

 

Jag tror nog inte jag kommer gå så mycket på hockey förrän percy har byggt klart sin superarena.

Link to post
Share on other sites
  • Filmstar

Malmö-fan alltså ? Ja, då förstår jag att intresset inte finns.

Personligen gäller Djurgården (i alla sporter), så jag trivs för

det mesta, även om de två senaste säsongerna varit under godkänt.

Tycker också att Elitseriens grundserie har varit ganska tråkig och

att det behöver göras något. Men så är det i alla ligor, tyvärr.

 

Men jag håller med, VM är inte så intressant när de bästa inte är med,

å andra sidan tycker jag alltid det är kul med hockey, vare sig det är

Elitserien, A-VM eller D-VM...NHL är ju dock det som är störst när de

bästa är med och de gör sitt bästa. Annars har ju OS varit en höjdare

de två senaste omgångarna...World Cup gillar jag inte lika mycket som

Canada Cup som var mycket bra. Men förhoppningsvis blir World Cup

nästa år en höjdpunkt med alla de bästa...

Link to post
Share on other sites
  • Filmstar

Nu har ett par nya spelare tillkommit (och fallit bort).

 

Sverige får bl.a. Peter Forsberg och möjligtvis också Michael Nylander.

Mikael Renberg och Henrik Zetterberg är klara och bör hjälpa till offensivt.

Mats Sundin är osäker på spel och man får avvakta hans svar.

Vore kul att se Sundin i VM (och Djurgården !) igen.

 

Slovakien får Robert Svehla som spelat för Malmö, intressant med det

är att han inte spelat i landslaget på ett par år, kul. Han kommer att

betyda oerhört mycket för försvaret. Peter Bondra, som tackat ja, är

ett osäkert kort pga en skada. Även Pavol Demitra, som åkte ur

slutspelet med sitt St.Louis, kan bli tvungen att skippa VM pga ett

brutet finger...

 

Tjeckien får några extra välbehövliga NHL-proffs som gör att laget ser

mycket starkare ut plötsligt och blir att räkna med. Martin Skoula ger

tjeckerna en välbehövlig förstärkning på backsidan. Men Tomas Kaberle

från Toronto kommer tyvärr inte, vilket hade varit bättre. Den bäste

målskytten i NHL denna säsong, Milan Hejduk, förstärker anfallet betydligt

och kommer utgöra ett stort hot för motståndarlagen. Även lagkaptenen

Robert Reichel kommer att tillföra mycket och bli viktig. Ännu en forward

kan förstärka i form av Martin Rucinsky, men han måste få klartecken

av St.Louis läkare efter att ha spelat skadad i NHL-slutspelet.

Edited by Czechflash
Link to post
Share on other sites

Sudden kommer nu antagligen och det mesta ska vara klart (enl hardy). Tror att han kan bli mer betydelsefull än foppa. Såg honom i Os mot kanada. 5-2?tror jag att det blev (inte säker). Vilken J*vla klasspelare. Så fort han fick läget så var det mål :)

Visst ja, de vann ju idag. Vm har ju redan börjat men det känns inte riktigt så! :) På måndag är väl foppa, salo o co med så då blir det väl mer drag!

Link to post
Share on other sites

Är möjligt att han kan vara i bättre form eller så men det är ingen tvekan om vem som är den viktigaste spelaren för sitt lag, och det är foppa. Han är sveriges genom tiderna bästa spelare och det är nästan löjligt att jämnföra henrik zetterberg med honom. Jag menar, foppa var en världsspelare redan innan han stack till nhl. Jag kommer ihåg honom från sm-finalen '94 då enbart en sjukdom förhindrade honom från att på egen hand stjäla guldet från percy. Och trots att han var sjuk så var han så otroligt bra då.

Link to post
Share on other sites
  • Filmstar

Haha, jag kommer ihåg hur hysterisk Floppa var efter

att Malmö slog MoDo i finalen...Han klagade på domaren

och det bästa var när han bröt av klubban. Vilken nolla !

Robert Svehla tog hand om honom och han blev SÅ frustrerad.

 

Nej, då är Mats Sundin en riktig klasspelare som jag respekterar.

Han är den svenske spelare jag helt klart gillar mest.

Link to post
Share on other sites

haha, såg det för ett par månader sedan. Har aldrig sett honom så annars. Fyfan va han tjura! :) Kul att Modo med honom och (som jag antar) näslund förlorade. Han kan ju inte sluta sin karriär utan ett elitserieguld! Hem med foppa till något lag, helst gnaget :P!!!

Link to post
Share on other sites
  • Filmstar

Tänkte ta NHL-slutspelet lite också eftersom det är i en intressant fas.

 

Såg igår natt på Ottawa-Philadelphia, match #2. Philadelphia vann

med 2-0 efter bra målvaktspel av Roman Cechmanek i Philadelphias

kasse. Riktigt dåliga domare var det, men rätt lag vann till slut...

 

Utsikter Öst:

 

Ottawa(1)-Philadelphia(4)

 

Det här blir jämt, minst 6 matcher. Tror att det är lite av Philadelphias

år och att de vinner till slut med 4-2 eller 4-3. Dock kan de vara ganska

slut efter att ha spelat NHL-historiens längsta serie mot Toronto, sett

till antal spelade minuter. Ottawa är dock svårspelade med väldigt bra

defensiv. Här kommer i princip bästa målvakten för dagen avgöra.

 

New Jersey(2)-Tampa Bay(3)

 

Tror att New Jersey är för starka och kommer gå vidare efter 4 eller 5

matcher, men man vet aldrig med Tampa Bay. New Jersey har kanske

ligans bästa målvakt i Martin Brodeur och han ser bra ut även i år.

Hoppas och tror på New Jersey här, det ser också bra ut nu.

 

Utsikter Väst:

 

Dallas(1)-Anaheim(7)

 

Det här kommer gå till 7 matcher, det är jag övertygad om. Sen vem

som vinner, det är omöjligt att säga. Visserligen leder Anaheim med

2-0, men Dallas var ett av de bästa lagen och har spelar bra. Tror

faktiskt på en vändning här och att Dallas avgör hemma i match 7.

Kommer säkert bli någon eller några till förlängningar i denna serie.

 

Vancouver(4)-Minnesota(6)

 

Borde ha stått 2-0 till Minnesota, men Vancouver vann efter mycket tur

i första matchen när de kvitterade med 1.4 sekunder kvar ! Det här kan

i princip gå hur som helst, men jag hoppas innerligt att Minnesota kan

vinna det här, vore extremt skönt. Så jag tippar Minnesota i 6 matcher.

 

Det borde då innebära följande:

 

New Jersey-Philadelphia (Drömfinal i öst, helt klart...vilken serie !)

Dallas-Minnesota (Storebror mot lillebror, skulle bli mycket intressant)

 

Men tänk om det skulle bli Minnesota-Anaheim, vilken skräll !

Edited by Czechflash
Link to post
Share on other sites

Det var också ruggigt nära att Vitryssarna gjorde ett kvitteringsmål i slutet. Men det visste ni nog :P Låt dem få lite tid på sig. Turneringen kan inte börja på riktigt för de deltagande lagen nu. Den kan bara sluta nu om man inte är på hugget! (Bye USA, ni får spela för att nå VM, Pinsamt!!!)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...