Jump to content
Sign in to follow this  
Czechflash

Dario Argento

Recommended Posts

Nu när jag sett ett par av Dario Argentos filmer, tänkte jag följa upp det med att skriva lite om mina tankar och tips på vilka filmer jag tycker att man ska försöka se. Självklart är dessa filmer inte för alla, men det är kul att se något annorlunda. Vore även kul att höra vad ni andra som sett någon av hans filmer har för åsikter.

 

Det som är värt att poängtera är att filmerna oftast har italienska skådespelare (iaf de äldre), men har åtminstone en engelsk/amerikansk skådespelare i huvudrollen. Så har det varit med de filmerna jag sett iaf och det är lite kul. Oftast är det också en skådespelare man känner till på ett eller annat sätt. Lite kul är att han började med westernfilmer (skrev ju bl.a. manuset till den klassiska Once Upon a Time in the West).

 

Jag börjar med de filmer jag sett (efter årtal) och följer upp det med övriga filmer jag personligen tror kan vara sevärda.

 

----------------

 

The Bird with the Crystal Plumage (Ljudet från kristallfågeln) - 1970

I rollerna: Tony Musante, Suzy Kendall, Enrico Maria Salerno

 

Hans genombrottsfilm och hans första Giallo. En amerikansk författare bevittnar ett mordförsök på frun till ägaren av ett konstgalleri. Mellan honom och mördaren skiljer bara några meter, men han är maktlös eftersom det sitter glas mellan dem.

 

En bra och intressant film som dock är lite ojämn på vissa håll. Dock är den klart sevärd och intressant filmad, som med många andra av hans filmer. Och som vanligt har filmen en twist mot slutet.

 

Betyg: Ligger mellan en stark trea och svag fyra, men gav den -4.

IMDb: 7.0

 

----------------

 

The Cat o' Nine Tails (De nio heta spåren) - 1971

I rollerna: James Franciscus, Karl Malden, Catherine Spaak

 

Hans andra Giallo som är sevärd och underskattad. En blind man som en kväll är ute och går, hör två män ha en konstig konversation sittande i en parkerad bil utanför ett medicinskt institut där genetiska experiment utförs. Samma natt bryter sig någon in och dödar en vakt. Den blinde mannen bestämmer sig för att undersöka saken tillsammans med en reporter. De kan snart bli mördarens nästa offer...

 

En bra story gör det här till en klart sevärd tidig Argento som har snyggt foto med annorlunda vinklar, stundtals bra musik av Ennio Morricone och även bra atmosfär. Tyvärr känns den lite för lång med uppåt 2 timmars speltid då den börjar bra första halvan för att sedan tappa under andra.

 

Betyg: Når inte upp till en svag fyra, men definitivt en sevärd giallo, +3.

IMDb: 6.4

 

----------------

 

Profondo rosso (Deep Red) - 1975

I rollerna: David Hemmings, Daria Nicolodi, Gabriele Lavia

 

Hans första film efter de tre Giallos han gjorde. Detta var början till de mer skräckfilmsaktiga filmerna. Dock tycker jag att de fortfarande har mycket thriller i sig och det är det som är intressant. Det blir mer blod än i en thriller, men det har ofta en bättre poäng. En brittisk pianist blir vittne till ett mord på en kvinna i ett fönster. Kvinnan är synsk och har tidigare på dagen, under ett föredrag, känt att det finns en mördare bland publiken och att mördaren kommer döda igen. Därför mördas hon och alla som kan avslöja vem mördaren är blir måltavlor och offer.

 

En liten besvikelse eftersom jag hade läst att detta skulle vara en av hans bästa. Då trodde jag att den skulle höja sig över de andra jag sett. Den har vissa element som är bra, som t.ex. kameraarbetet, vissa detaljer i morden och speciellt slutet som är bland det mest annorlunda och underhållande jag sett. Den innehåller också en del humor som jag inte sett i de övriga filmerna. Problemet är att den är ganska lång (två timmar) och känns lite seg den första timmen eller så. Musiken av Goblin (för första gången samarbete) är stundtals bra och skön, men varvas med opassande musik som förstör vissa scener. Eftersom det fanns med en annan kompositör under filmen, kan det vara hans verk som man ska klaga på.

 

Betyg: Har klart potential och måste ses, men blir inte mer än +3.

IMDb: 7.8

 

----------------

 

Suspiria (Flykten från helvetet) - 1977

I rollerna: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Udo Kier

 

En ung amerikansk dansare reser till Europa för att gå på en välkänd ballettakademi. Samtidigt som hon anländer till skolan, följer kameran en annan ung tjej som flyr från skolan. När hon anländer till sin lägenhet blir hon brutalt mördad. Under tiden försöker den unga amerikanskan att göra sig hemmastadd, men hör konstiga ljud och är bekymrad av bisarra tankar...

 

Den visuellt bästa och färggladaste filmen. Rött, grönt, blått och gult, är alla extremt märkbara rakt igenom filmen och det känns faktiskt snyggt. Sen finns det ett flertal scener som är drömlika och är väl utförda. Musiken av The Goblins (som gjort musiken till flera av hans filmer) är som vanligt bra, speciellt huvudmusiken. Skådespeleriet är väl så där och jag tycker inte att slutet är så bra på filmen. Personligen föredrar jag bl.a. Phenomena och Tenebre, men den här är helt klart bra. Detta är också den mest kända av hans filmer och även den snyggaste, även om Phenomena har oerhört fina naturbilder i Schweiz som jag nästan föredrar faktiskt.

 

Betyg: Färgglad och visuellt den bästa, men storyn och slutet är lite tunnt, blir dock -4.

IMDb: 7.2

 

----------------

 

Inferno - 1980

I rollerna: Leigh McCloskey, Irene Miracle, Daria Nicolodi

 

Dario Argento följer upp SUSPIRIA med den andra delen i den så kallade Moderstrilogin - INFERNO. Här huserar en av de tre mödrarna i New York och hon tar död på folk som kommer henne för nära. En Amerikansk student i Rom får höra att hans syster blivit mördad i New York och åker dit för att lösa fallet. Gissa vad han finner... Möjligen Argentos mest surrealistiska film där det stilistiska vinner höga triumfer över det logiska.

 

Inte lika stark musik som i många av hans andra filmer, vilket gör att den inte lyckas skapa samma känsla. Sen känns den lite mer B-aktig än de flesta av hans övriga filmer. Såg den iofs dubbad utan text, så den kanske är lite bättre än jag uppfattade den som.

 

Betyg: En sämre Argento som jag iofs såg dubbad, får 2 i betyg.

IMDb: 6.5

 

----------------

 

Tenebre (Tenebrae) - 1982

I rollerna: Anthony Franciosa, Daria Nicolodi, John Saxon

 

Vid det här laget var Argento känd för sina filmer. En amerikansk författare kommer till Rom. Hans nya bok, om en mördare som dödar kvinnor, hamnar i blickfånget när någon använder den som källa för sina dåd. Han blir själv utsatt för hot och försöker med hjälp av polisen hitta mördaren innan han själv blir dödad.

 

Ännu en gång en bra film som har underbar musik av Goblin (en italiensk grupp) som förhöjer känslan i många scener. Filmen har även ett bra och spännande slut och självklart mycket blod. Och än en gång, en twist i historien. Även här känns det som en thriller som dock blir lite blodigare på slutet. Men än en gång är det en bra historia som ligger i grunden.

 

Betyg: Slutet, musiken och tempot gör att det blir -4.

IMDb: 7.1

 

----------------

 

Phenomena (Creepers) - 1985

I rollerna: Jennifer Connelly, Donald Pleasence, Daria Nicolodi

 

Den visuellt vackraste (naturen) av de filmer jag sett hittills, utspelas i Schweiz då en amerikansk tjej, vars pappa är skådespelare, ska gå på internatskola. I trakterna härjar dock en mördare som dödar unga tjejer i hennes ålder. Hon har samtidigt en förmåga att på något sätt kommunicera med insekter, som hon tycker mycket om. Hon träffar en professor som är specialist på insekter och han har en apa som får en stor betydelse senare i filmen...

 

Det schweiziska landskapet är oerhört vackert och detta utnyttjar Argento på ett bra sätt. Han har i en intervju sagt att han hade vistats i Schweiz under en tid och fick då idéen till filmen. Musiken, än en gång av Goblin, är oerhört stämningsfull och bra. Dock blandas det med hårdrock från Iron Maiden och Motorhead, vilket jag inte tycker passar lika bra, men ändå är ok för det mesta. Jennifer Connelly lyfter också filmen vid 15 års ålder - imponerande. Än en gång kommer slutet väldigt kraftfullt med en twist. Det intressanta med den här filmen är att den har två historier som man följer, en är tjejens, den andra är mördarens. Det negativa är vissa effekter med insekter inblandade, men för det mesta funkar detta bra (när man använder äkta insekter). Klart sevärd film och en av de bättre av de jag sett. Många gillar den här och det kan jag förstå.

 

Betyg: Blir än en gång ett betyg av -4.

IMDb: 6.7

 

----------------

 

The Phantom of the Opera - 1998

I rollerna: Julian Sands, Asia Argento, Andrea Di Stefano

 

På en opera har man uppträdanden i form av - opera. Men en av tjejerna är bara backup och detta vill fantomen på operan, som blev uppfostrad av råttor (!), ändra på. Hans hjärta har vunnits av backupsångerskan och han gör nu allt för att både vinna hennes hjärta och få höra henne sjunga.

 

Denna hyrde jag när jag blev intresserad av Argento och gjorde en stor miss då jag trodde det var Opera, som kom 1987. Eftersom årtalet inte stod på fodralet (en klisterlapp i vägen), tog jag chansen. Det visade sig dock att filmen innehöll dåliga skådespelarprestationer, en dålig story, tråkiga mord och helt enkelt en ointressant film. Asia Argento är givetvis dotter till regissören. Det som är lite anmärkningsvärt är (vad jag hört) att hon alltid visar sig toppless när hon är med. Och visst gör hon det här också...Tycker nog att kära Dario borde lägga ner mer tid på att göra film som han gjorde förr istället för att utnyttja sin dotter till att samla röster, för det lyckas han inte med. Detta ska också vara hans sämsta film, typiskt...

 

Betyg: Denna ska undvikas och betyget blir 1.

IMDb: 3.9

 

----------------

 

Sammanfattningsvis kan jag alltså rekommendera samtliga filmer förutom den nyaste. Och jag antar att man inte ska se någon film efter 1987 (Opera). Här följer nu de filmer jag har kvar som kan vara av värde.

 

----------------

 

Four Flies on Grey Velvet - 1971

I rollerna: Michael Brandon, Mimsy Farmer, Bud Spencer

 

Den tredje Giallon som lär vara den konstigaste. En trummare i ett hårdrocksband får konstiga telefonsamtal och blir förföljd av en mystisk man. En kväll överraskar han sin förföljare och försöker få honom att tala, men istället dödar han honom av misstag med kniv. Han sticker därifrån, men dagen efter får han ett kuvert med foton på honom som visar att han dödar mannen. Någon dödar hans vänner och försöker sätta dit honom för morden...

 

Låter inte så konstigt, lite som Hitchcock faktiskt. Och jag vet att Argento i någon intervju sagt att han gillar hans verk. Och många tar ju efter mästaren i denna genre. Låter iaf som en klart sevärd film som jag vill se.

 

IMDb: 6.9

 

----------------

 

Opera (Terror at the Opera) - 1987

I rollerna: Cristina Marsillach, Ian Charleson, Daria Nicolodi, William McNamara

 

En ung operasångerska får sin stora chans när den förra stjärnan blir påkörd av en bil. Trots att hon är övertygad om att operan betyder otur, går hon med på att ersätta stjärnan, och blir då målet för en psykopat - en man hon har haft mardrömmar om sedan barndomen.

 

När jag såg reportaget om Argento på SVT, visades lite från hans filmer och där visades bl.a. lite bilder från denna film. Bl.a. visade man hur man hade monterat kameran inne på operan och några andra "ögonscener". Verkar klart intressant, även om temat inte låter lika intressant som vissa andra av hans filmer.

 

IMDb: 7.1

 

----------------

 

Jag avslutar nog här, för sen tror jag inte filmerna är lika sevärda. Det är också efter det här han byter ut Daria Nicolodi (som var hans flickvän under en lång tid) mot sin dotter Asia Argento (som också är dotter till Nicolodi) i sina filmer. Detta betydde också att kvalitén på filmerna verkar ha gått ner. Vad det beror på vet jag inte, kanske för att man gick in i 90-talet och då blev många regissörer som var bra på 70- och 80-talet sämre. Idéerna tog kanske slut, helt enkelt ?

Edited by Czechflash

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finns det ingen som sett något av Dario Argento eller som har åsikter/tankar om hans filmer ? Här sliter man i timmar med ett nytt ämne och så finns ingen respons :rolleyes::whistling:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag kommer att posta här när jag ser en ny Argento-film. Har bara sett Ljudet från kristallfågeln än så länge, och det tyckte jag var en typisk trea. Sevärd men inget speciellt. Däremot såg jag en dokumentär på SVT om Argento för ett tag sen och blev då nyfiken på Suspiria, Tenebre och Opera, bl a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jo, men det var så förfärligt länge sen så jag kommer inte ihåg. Phantom of the opera har jag sett, samt en annan men dån som bryter sig i på nåt skräckkabinett där nån skummes härjar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
En sak är säker, har man skrivit manus till något så mästerligt somOnce Upon A Time In The West förtjänar man evig respekt...

Har bara sett den en gång, men nu när jag ger bort den i julklapp till brorsan, ska jag försöka se den under julen :up:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tror mycket av att filmerna efter Opera (även om Two Evil Eyes är en intressant film om man vill se två kortfilmer av Argento och George A. Romero) berodde på om jag inte minns fel att han hade nått slags "kontrakt" med en amerikansk studio för att göra tre filmer åt dem. Dessa tre filmer blev Trauma, Stendhal Syndrome och Phantom of the Opera och de anses väl av många som Argentos sämsta filmer. Huruvida det berodde på att Argento anpassa sig till en amerikansk publik eller om studio bolaget inte gav han fria tyglar eller om han kände sig tvingad att snabbt trycka ur sig tre filmer istället för att ta sig den tid som han behövde vet jag inte. Har för mig att det var nått liknande som hände i alla fall

 

Däremot tycker jag du gör bort dig om du även håller dig borta från Non ho sonno (Sleepless) 2001 som han gjorde efter dessa tre då jag anser att den är mycket bra. Stilmässigt påminner den kanske lite om Tenebre och Deep Red och är en trevlig giallo med våran egen Max von Sydow i en av huvudrollerna.

Vidare så håller han på att slutföra en ny film just nu, Il Cartaio (The Card Dealer)

som borde gå upp på bio i Italien när som hellst. Vad jag hört om den filmen verkar även den bli klart sevärd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Välkommen Tinder och tack för det intressanta inlägget. Jag är villig att ge bl.a. Sleepless en titt eftersom jag hört andra säga att den är sevärd. Men jag förväntar mig inte att den ska vara lika bra som hans äldre filmer. Brukar bli bättre så.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har nu uppdaterat min lista över hans filmer. Läs mer i det första inlägget i denna tråd.

 

En rolig sak som jag fick reda på när jag tittade på extramaterialt till Suspiria var att Argento inte gillade skådespelaren Tony Musante som hade huvudrollen i filmen Ljudet från kristallfågeln som jag sett. Han sa att de inte pratade med varann och att han försökte undvika all kontakt med honom, haha.

Edited by Czechflash

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bra första inlägg där Czechflash om "Italiens Hitchcock". Dock är du lite för generös i betygen, i synnerhet när det gäller Suspiria. :P

 

Förutom "kristallfågeln" (som jag gärna vill se) har vi sett samma rullar och jag tycker Profondo rosso är den bästa. Tillsammans med Tenebrae har den mest koherent handling.

 

PS. Rättelse angående Phenomena; Jennifer Connelly var bara 13 år gammal. Hon är decemberbarn och filmen spelades in hösten 1984.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzala: Tackar ! Roligt att höra någon annans åsikter om filmerna. Att Jennifer Connelly bara var 13 (eller inne på sitt 14 år) är än mer häpnadsväckande då hon spelar väldigt moget och bra i Phenomena.

 

Jag gav först Suspiria en stark trea, men när jag dagen efter snabbspolade igenom hela filmen med en kompis, märkte jag att den faktiskt var riktigt snygg och hade härliga färger och kameravinklar/åkningar. Det gjorde att den höjdes lite.

 

Profondo rosso var jag lite besviken på, hade väl förväntat mig mer. Tycker allt som allt att ingen är jättebra, men ett par är bra och alla har något som är unikt (ja, inte Phantom of the Opera som var usel). Musiken är bra i alla (räknar inte med den senaste än en gång) och han har ett oerhört sinne för drömlika världar. Tyvärr är minusen oftast skådespeleriet, dubbingen och i de flesta fall även manuset. Men ofta har de en bra twist mot slutet och de är ofta utformade som deckarhistorier i grunden, vilket jag gillar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har länge varit nyfiken på Argentos filmer men inte kommit över någon än.

Förhoppningsvis får jag dock låna hem "suspiria" nästa vecka, i så fall lägger jag säkert ut en recension här.

Verkar vara en mycket spännande och skicklig regissör.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Följande meddelande är inget reklaminlägg och jag hoppas inte att jag gör något regelbrott nu.

 

Czechflash:

 

Jag hade skrivit längre utlägg här om det varit mer liv i tråden, men nu känns det som jag enbart hade skrivit dem till dig och eftersom de redan finns samlade på ett annat ställe så kan du läsa dem där om du vill. :)

 

Profondo rosso

http://www.moviebox.se/recensioner/reclas1.asp?recID=368

 

Suspiria

http://www.moviebox.se/recensioner/reclas1.asp?recID=357

 

Phenomena

http://www.moviebox.se/recensioner/reclas1.asp?recID=373

Share this post


Link to post
Share on other sites

Här kommer ett tips (helt gratis,he,he !)

Italienska Kulturinstitutet kommer att visa 2 av Dario Argentos filmer i Maj (gratis)

Tis 4 maj "La sindrome di Stendahl" OBS ej eng. text kl 17:00 & kl 19:00

 

Tis 11 maj "Non ho sonno" Eng. text kl 17:00 & kl 19:00

 

De har ofta filmvisningar: se www.italkult.com

 

Italienska Kulturinstitutet ligger på Gärdesgatan 14, mittemot Finska Ambassaden

Närmaste buss 56 till Konstfack

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...